≫ 

Strahuje se da je ovo godina krvoprolića: 10 ratova koji će besneti u 2017. godini, u ovim državama borbe će biti presudne

Časopis Foridžen Polisi uveren je da će ovih 10 sukoba obeležiti i sledeću godinu brojnim porodicima i narodima.

  • 4

Od rata protiv droge, preko rata za nezavisnost do rata protiv terorizma, svetu se izgleda sprema još jedna krvava godina.

NAJKRVAVIJI RATNI POKOLJI DANAŠNJICE: Ove teritorije su tempirane bombe, zbog jedne svet može da ode u propast (NIJE SIRIJA)

Časopis Foridžen Polisi uveren je da će ovih 10 sukoba obeležiti i sledeću godinu brojnim porodicima i narodima.

10. Meksiko

Tramp je najavio kandidaturu za predsednika, a najavljivao je masovne deportacije i gradnju zida uz južnu granicu SAD. Meksiko razaraju narko-karteli, a neki procenjivači kažu da je toko 2015. godine u središnjoj Americi ubijeno 34 hiljade ljudi.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

9. Ukrajina

Tri godine i desetak hiljada života kasnije, stanje na istoku Ukrajine je i dalje napeto. Proruski pobunjenici i dalje imaju svoje paradržavice. Ukrajina grca u siromaštvu, a predsednik Petro Porošenko se muči s političkim otporom reformama.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

8. Mjanmar

Daleko od očiju javnosti i sveta, pod budnim okom budističkih redovnika vodi se progon i etničko čišćenje mjanmarskih muslimana. Vlast u Mjanmaru predvodi Aung San Su Kui, nekadašnja disidentkinja i dobitnica Nobelove nagrade za mir. Ipak, muslimane i dalje proteruju.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

7. Avganistan

Prošlo je više od deset godina od američke invazije i posle nebrojenih civilnih i vojnih žrtava, Avganistan ni dan danas nema stabilnu vladu niti je blizu stabilizacije situacije. Dok susedne države osnivaju radne skupine za borbu protiv terorizma, Kabul niko ništa ne pita.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

6. Južni Sudan

Jedna od najmlađih nacija sveta, rastrgnuta je građanskim ratom i hroničnim siromaštvom. Dok službeno obe strane pozivaju na primirje, sukob ne pokazuje znakove stajanja. Narodi su rasporedili nekoliko hiljada mirotvoraca, famoznih plavih kaciga, ali i njihov mandat se pokazao bezuspešnim.

5. Demokratska republika Kongo

Katolička crkva je dirigovala načelni sporazum o mirnoj tranziciji vlasti. Naime, aktuelni predsednik Džozef Kabila najavio je da će ostati na vlasti i nakon isteka drugog mandata koliko mu kongoanski ustav dopušta. Desetine mrtvih u prošloj godini možda su slutnja za ovu godinu.

Foto: AP/Tanjug, flickr/Eneas De Troya Foto: AP/Tanjug, flickr/Eneas De Troya

4. Centralna Afrika

Nekoliko manje ili više aktivnih sukoba odigrava se u središnjoj Africi i više od 4 miliona ljudi našlo se u izbeglištvu.

3. Jemen

Još jedan pomalo zaboravljeni sukob, još ljudskih života čija patnja nije vredna naslovnica.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

2. Turska

Novogodišnji masakr kulminacija je godina ratovanja i terorističkih napada u Turskoj. U nekom drugom razdoblju bi obnavljanje rata s kurdskim separatistima, početak otvorenog rata s Islamskom državom, neuspeli pokušaj vojnog udara i nekoliko terorističkih napada bilo dovoljno uzbuđenja za čitav kontinent, ali Turskoj se to sve izdogađalo u samo godinu dana. Nakon svega toga, teško je očekivati da će se nešto konkretnije promieniti u nadolazećih 300 dana.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

1. Irak i Sirija

I ove godine na vrhu tužnih popisa ratovanja je sukob u Iraku i Siriji. Islamska država i dalje uspeva da šokira čitav svet neviđenim zverstvima, a budući da iračka vojska već mesecima krvavo plaća svaku oslobođenu četvrt u Mosulu, teško je očekivati da će se nešto neočekivano dogoditi što bi dovelo do naglog mira na Bliskom istoku.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA