Istorijski voz iz Beograda ka Kosovu nosi jaku poruku Albancima na njihovom jeziku (FOTO)

Ako je Kosovo srce Srbije, onda su manastiri duša Srbije i osnova svega je da ono što je naše i ostane naše i da se ponosno pokaže svetu.

Prvi put od bombardovanja Srbije 1999. godine, proradila je železnička linija na relaciji Beograd - Kosovska Mitrovica , a voz koji će povezivati prestonicu i južnu pokrajinu, na sebi nosi krajnje zanimljivu poruku!

Da li je ovo realno? Pogledajte kako će izgledati voz od Beograda do Kosovske Mitrovice (FOTO)

Naime, "ruska dizelka" spolja je ukrašena zastavom Srbje i nazivima najlepših srpskih crkava, manistara i srednjevekovnih gradova na KiM, kao i natpisom "Kosovo je Srbija" na 21 jeziku, među kojima je i albanski, dok je unutra ukrašena slikama freski iz četiri manastira na KiM koji su zaštićeni Uneskovom listom svetske baštine od 2004, a od 2006. su na listi ugrožene svetske baštine. Reč je o Gračanici, Visokim Dečanima, Bogorodici Ljeviški i Pećkoj patrijaršiji.

Prvi put od rata kreće voz od Beograda ka Kosovu! Biće brz, neće stajati kod svake ćuprije

Promotivna vožnja biće organizovana sutra, a posle 26. februara biće poznato da li će ova probna linija postati redovna.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Voz će saobraćati rutom Beograd-Mladenovac-Lapovo-Kragujevac-Kraljevo-Raška-Kosovska Mitrovica.

Zoran Puzović, pomoćnik generalnog direktora "Srbija voza" za saobraćaj rekao je da je u pitanju novi voz koji je Srbija kupila od Rusije.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

- Reč je o direktnoj liniji, koja će biti produžetak postojećoj liniji između Kraljeva i Kosovske Mitrovice. Voz je potpuno nov i to će mu biti prva vožnja. Putnici će imati potpuno klimatizovan prostor i vaj-faj internet - rekao je Puzović i dodao da se linija pokreće uz pomoć Kancelarije za KiM.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Promotivni voz će krenuti iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu 14. januara u 8.30 sati, a polazak iz Kosovske Mitrovice je planiran 15. januara, u 10.40 sati. U probnom periodu će saobraćati dva puta nedeljno sa polaskom u petak iz Kosovske Mitrovice u 10.45 i u nedelju polaskom iz Beograda u 8.30 sati.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Autor vizuelnog koncepta voza je umetnik Andrej Vasiljević Andelei. On je rekao da je želeo da pokaže naše kulturno i istorijsko nasleđe sa KiM, to jest freske iz četiri manastira sa liste Unesko.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

- Moja ideja je bila da lepotu našeg kulturnog nasleđa predstavim na jedinstven način. Ako imate voz koji prevozi putnike između Beograda i Kosovske Mitrovice, pa šta bi bilo bolje da tu liniju proslavi nego neki naši najlepši motivi iz naših manastira. Što se natpisa tiče, ideja je da 21 različitim jezikom pokažemo sebi i svetu da se mi ne stidimo od toga da kažemo ono što je naše. Tu je i albanski jezik, jer i Albanci žive na KiM. Žive pored tih manastira koji su i dalje naši -  rekao je Vasiljević i naglasio da se iza svega krije želja da sačuvamo naše manastire na KiM pod okriljem UNESKO, ali pod zaštitom Srbje.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

 

Kako naglašava, "ako je Kosovo srce Srbije, onda su manastiri duša Srbije i osnova svega je da ono što je naše i ostane naše i da se ponosno pokaže svetu".

(Telegraf.rs / Tanjug)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA