≫ 

Preminuo Vladimir Trifunović, general JNA

Trifunović je 22. septembra 1991. godine predao kasarnu u Varaždinu sa velikom količinom naoružanja, među kojim su bili i tenkovi, kako bi spasao 280 vojnika i oficira

  • 13

General JNA Vladimir Vlado Trifunović preminuo je u nedelju na Vojno medicinskoj akademiji u Beogradu. 

Haški tribunal odbio Mladićev zahtev za obustavu postupka

ZAVRŠENA ODBRANA MLADIĆA: Pustite generala, niste dokazali da je kriv!

Trifunović je 22. septembra 1991. godine predao kasarnu u Varaždinu sa velikom količinom naoružanja, među kojim su bili i tenkovi, kako bi spasao 280 vojnika i oficira, dok su mu žena i deca bili taoci.

Trifunović je tvrdio da neprijatelju nisu ostavili gotovo ništa pošto je podređenima tada izdao zadatak da onesposobe tehniku i borbena sredstva.

Osuđen je za izdaju, ali ga je posle snažnog pritiska javnosti 1997. godine tadašnji predsednik SRJ Zoran Lilić abolirao, piše Alo.

Godine 2010. Vrhovni sud Srbije ukinuo je presudu protiv njega i grupe njegovih oficira.

U Hrvatskoj se protiv njega vodio ponovljeni postupak zbog optužbi za ratne zločine.

Okružni sud u Varaždinu ga je 1993. godine pravosnažno osudio za ratni zločin na varaždinskom području, ali je županijski sud u Varaždinu na njegov zahtev 2013. odlučio da obnovi postupak.

Uzrok smrti biće naknadno saopšten, kao i datum sahrane.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sasa

    17. januar 2017 | 17:34

    Bio sam u kasarni mogli smo da ratujemo mozda dva dana,a onda bi nas pobili i uzeli naoruzanje neosteceno.Trazio je general pojacanje sa rezervistima pa da krenemo u proboj prema Srbiji.General stab mu se nije htio ni javiti a kamoli da posalju pojacanje desantom kako je i trazeno.Tamo smo bili mi djeca niko nije bio stariji od 19 god.Jedino ispravno je i uradio.Spasio je nas djecu, unistili smo koliko smo mogli i dosli zivi u Beograd.Generale da si bilo sta drugo ucinio skapale bi nam kosti u Varazdin i nikom nista.Zato ti hvala druze generale " Pocivaj u miru i hvala ti komandante"

  • Alex

    17. januar 2017 | 12:13

    Pravi General. Spasao je mladost Srbije. Putuj mirno Generale, nece te zaboraviti svi oni momci iz vatazdinske kasarne ni njihovi roditelji!

  • Petar

    17. januar 2017 | 13:06

    Spasio 280 a posle s Tim oruzjem pobili Na hiljade nasih I to se zove uspeh. Bravo..Bitno da je svoje spasio..A dao zakletvu i primao lepu Platu.. Bravo.!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA