≫ 

Na grobu Titove ljubavnice priroda urezala krst: Snimili smo misteriozno mesto i zanemeli od čuda (VIDEO)

Prema zvaničnom izveštaju, Zdenka je umrla 1946. godine od tuberkuloze - bolesti koja se tad lečila, čak i u Beogradu

  • 38

Davorjanka Paunović zvana Zdenka imala je 25 godina kada je po zvaničnom izveštaju umrla od tuberkuloze. Njen poslodavac i, kako se pričalo - ljubavnik, Josip Broz naredio je da Zdenka bude sahranjena u kompleksu kraljevskog dvora koji je služio kao rezidencija maršala Jugoslavije.

TITOV BROD DUHOVA: Bio je titan na moru, sada plovi besciljno, priča se da na njemu žive pacovi-ljudožderi (VIDEO)

Od njene smrti je prošla 71 godina i usamljeni grob usred parka ne bi bio neobičan da vremenske prilike i hemijske reakcije nisu na mermeru ostavile trag.

Naime, ceo spomenik obrastao je u lišaj i mahovinu osim na mestima ispod bakarnih slova i bakarne petokrake. Stalno slivanje jedinjena bakra i vode onemogućilo je rast biljaka, pa se tokom vremena, na nekim mestima na komunističkom grobu sa petokrakom ocrtao beli krst.

- Zdenka je umrla 1946. godine, prema zvaničnom izveštaju od tuberkuloze, bolesti koja se tad lečila, čak i u Beogradu. Upravo zbog ove činjenice proizilaze spekulacije o njenoj smrti.

- U dvorskom kompleksu je sahranjena najverovatnije po želji samog Tita. On je očigledno bio u mnogo bližoj vezi sa njom, nego što je tadašnja verzija dopuštala - rekao nam je kustos Gavrilo Došen.

Foto: Profimedia/Bettmann/CORBIS Foto: Profimedia/Bettmann/CORBIS

Tako dvorski kompleks Karađorđevića, duboko u sebi krije jednu tajnu i ljubavnu priču, o kojoj niste mogli da čujete ni reč na časovima istorije. Ova priča je o velikoj ljubavi maršala Tita i njegove sekretarice Davorjanke Paunović Zdenke, koju je Josip Broz zakopao u šumi Belog dvora, podigao joj spomenik, i svako jutro obilazio njen grob, plakao i ostavljao ružu.

Prema predanjima Tito i Davorjanka su se upoznali u predvečerje rata, a tada veoma mlada i lepa studentkinja francuskog, modernog i izazovnog oblačenja, brzo se zaljubila u moćnog i misterioznog partijskog vođu.

Avantura je prerasla u ljubav i Zdenka, kako ju je Tito nazvao, nije se više odvajala od njega. U toku rata Zdenka je pratila Tita na svakom koraku, kao njegova lična sekretarica.

Opširniju priču pogledajte u videu ispod, koji je snimljen pre nepunih mesec dana:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • smiljana

    18. januar 2017 | 13:30

    ja verujem u nesto sto postoji sta god ko misli neko pazi na nas odozgo hvala ti boze na svakom poklonjenom danu i cuvaj sve posebno moje najdraze Svim vernicima srecan krstovdan a ko slavi srecna slava

  • Ivo

    18. januar 2017 | 14:41

    Био је највећи мафијаш у двадесетом веку лекари у Љубљани су погрешили уместо ноге требали су му главу отсећи као што је и он другим радио. Алкепоне је ситна риба био за ћопу.

  • Mihajlo

    18. januar 2017 | 16:26

    Ma zabole me za njega a kamoli za njegovu Ljubavnicu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA