Svetski ekonomski forum u Davosu: Srbija bi mogla postati superzvezda obrazovanja

U tekstu na sajtu Foruma, ista prognoza data je za Argentinu, Tajland, Čile, Tursku, Iran i Kolumbiju, saopštilo je Ministarstvo prosvete

  • 3

Srbija se na zvaničnom sajtu Svetskog ekonomskog foruma u Davosu našla među zemljama koje bi mogle postati "superzvezde" svetskog obrazovanja.

Srpski učitelji bolji od nastavnika, zato su nam mlađa deca bolja od starije: To više neće moći, na snagu stupa novo pravilo!

U tekstu na sajtu Foruma, ista prognoza data je za Argentinu, Tajland, Čile, Tursku, Iran i Kolumbiju, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

S tačke gledišta visokog obrazovanja, ove zemlje čine grupu TACTICS i, procenjuje se, mogle bi da prevaziđu zemlje BRICS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika), kaže se u tekstu.

Ova prognoza zasniva se pre svega na činjenici da je reč o zemljama koje, iako imaju BDP manji od 15 miliona dolara, imaju bar polovinu mladog stanovništva uključenu u visoko obrazovanje.

Srbiji potrebno 20.000 IT stručnjaka

Istovremeno, od 2004. do 2010. godine učešće tog stanovništva u obrazovanju u ovim zemljama je poraslo za pet ili više odsto.

Još jedan razlog za ovu prognozu je i činjenica da je broj objavljenih naučnih istraživanja u ovim zemljama porastao za više od 3.000 godišnje, a svaka od ovih zemalja ima bar jedan univerzitet na listi najboljih univerziteta foruma.

Na osnovu svih podataka Svetski ekonomski forum konstatuje da u Srbiji i ostalim zemljama na listi, raste univerzitetska zajednica i da, istovremeno, ima više šansi da se širi.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • gaga

    18. januar 2017 | 16:51

    sto nas bar vi ne postedite malo.pa da li mi mozemo da izdrzimo da budemo i lideri u regionu i silni stubovi, tigrovi pa sad i super zvezde?......da nije malo mnogo......

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA