Nagrada za životno delo - Biseri Veletanlić!

Bisera će prve večeri festivala, 10. avgusta, takođe po tradiciji – i otvoriti Nišville 2017

  • 2

Tradicionalna nagrada za životno delo koju Nišville jazz festival dodeljuje zaslužnim domaćim muzičarima, ove godine će biti uručena vokalnoj umetnici Biseri Veletanlić.

 

Bisera Veletanlić je, osim toga što je i dalje jedno najvećih imena zabavne muzike na ex- Yu prostorima, sigurno i jedna od najoriginalnijih džez pevačica na Balkanu. Od muzičkih početaka sa sestrom Senkom, preko "inficiranja" džezom i "kaljenja" na nastupima u američkim klubovima u Nemačkoj, do prvih singlova i uspeha na festivalima – pa sve do današnjih dana  kada pesme u njemom izvođenju doživljvaju novu mladost – Bisera je uvek bila duboko u džezu.

 

A tu muziku je učila od najboljih: Sare Von, Arete Frenklin, Bili Holidej, Ele Ficdžerald (....), je kako sama kaže – većina kvalitetnih i revolucionarnih stvari u muzici 20. veka potekla je uprav od crnih vokalista i instrumentalista. Veoma često je nastupala sa big bendovima i komb bendovima sastavljenim od najboljih domaćih muzičara na džez festivalima (između ostalih i n prvom Nišvilu 1995. godine), klubovima i TV emisijama. Snimci tih nastupa već decenijam skupljaju prašinu u raznim audio arhivama i čekaju nekog producenta da od svega toga sklop makar jedan pravi Biserin džez album – koji bi sigurno bio pravi džez biser.

 

Foto: Promo

Foto: Promo

 

Uostalom, to b sigurno bio i album koji bi Bisera sa dobrom ekipom muzičara mogla i sada da snimi i to za sveg par sati. Njena sposobnost prilagođavanja različitim muzičkim idiomima možda se najbolje vidi  ne tako davnoj saradnji - u studiju ali i na koncertima sa grupom Darkwood Dub. Bisera s perfektno uklopila u savremeni stil ovog benda, zadržavši pri tom sve elemente po kojima j prepoznatljiva.

 

S druge strane, kada je reč o zabavnoj muzici - Bisera je imala sreću da za nju pišu neki o najboljih jugoslovenskih kompozitora (Kornelije Kovač, Arsen Dedić i mnogi drugi) ali su i t autori imali sreće da njihove pesme upravo u Biserinom izvođenju dobiju ultimativnu verziju Čak i kada bi se svi Biserini hitovi iz domena zabavne muzike prepakovali u smislu da s njen glas sa ploča bez ikakvih izmena, umesto pratnje revijskog orkestra stavi preko aranžmana z džez sastav – rezultat bi ponovo bio – džez u najboljem smislu reči.

 

Foto: Promo

Foto: Promo

 

O njenim vokalni kvalitetima dovoljno govori činjenica da je, možda više od bilo kog drugog pevača zabavn muzike, na festivalima zabavne muzike upravo Bisera osvojila najviše nagrada za interpretaciju o strane stručnih žirija. Za najbolju je i dalje smatraju mnoge kolege: svojevremeno je pobedila i  Portorožu kada je na jedinstvenom festivalu nastupilo 16 najboljih jugoslovenskih pevača, koji s istovremeno bili i žiri! Pobeđivala je i na festivalima u Austriji (uz pratnju Bečkog big benda) Luksemburgu.... Bisera Veletanlić sigurno ima i više nego simboličan uticaj na razvoj jednog o najboljih srpskih džez muzičara mlađe generacije – svog sestrića Vasila Hadžimanova sa kojim  danas često nastupa.

 

Verovatno najveći komplment dobila je od jedne od najvećih džez pevačica i svog idola i mladosti: Kada je na džem sešnu posle koncerta u Beogradu čula Biseru, legendarna Sara Von joj je rekla: -"Šta ćeš ti ovde? Hajde samnom u Ameriku". Bisera joj se zahvalila na komplimentu  skromno odgovorila da tamo sigurno ima mnogo boljih pevača od nje, na šta joj je Sara, u karakterističan gromoglasan smeh rekla : "Ali, pobogu, nijedan beli! Beli ljudi u Americi ne umeju da pevaju kao ti".

 

 

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ŠEVA

    23. januar 2017 | 11:32

    Dobro su sr setili u svakom slučaju odavno je to zaslužena nagrada za tebe

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA