Mesić se izvinio "ako je nekog uvredio" izjavom o Jasenovcu

On je svoje reči objasnio uticajem političkog ambijenta 1992, tadašnjih ratnih okolnosti i uticaja netačnih informacija

  • 15

Bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić izvinio se danas "ako je nekog uvredio" izjavom o Jasenovcu, kojom poriče zločine u tom ustaškom koncentracionom logoru.

Skandalozna ustaška izjava Stipe Mesića: Srbi su u Jasenovcu spaseni (VIDEO)

On je svoje reči objasnio uticajem političkog ambijenta 1992, tadašnjih ratnih okolnosti i uticaja netačnih informacija. Hina navodi da Mesić u saopštenju objašnjava da je "snimak nastao u Novskoj tokom neformalnog razgovora početkom ratne 1992. dok je vršio dužnost predsednika Izvršnog odbora HDZ".

On ističe i da ta izjava "neće umanjiti njegove, u javnosti poznate, stavove i mišljenje o antifašizmu".

- Navedeni događaj svakako nije i neće umanjiti moje stavove i mišljenje o antifašizmu koji su i te kako poznati javnosti, a ako sam pak nekoga svojom nesmotrenom izjavom uvredio, ja mu se ovim putem izvinjavam - poručio je Mesić.

Foto: Wikipedia/Mladifilozof Foto: Wikipedia/Mladifilozof

Savez antifašista u međuvremenu se ogradio od kontroverzne Mesićeve izjave.

- Istorijske činjenice i svedočenja ne mogu se redizajnirati niti falsifikovati radi dnevno-političkih interesa, kako bi se umanjili zločini počinjeni toekom režima Nezavisne Države Hrvatske - poručuju antifašisti u svom saopštenju.

Predsednik tog saveza Franjo Habulin izjavio je ranije za Hinu da je uveren da će se Mesić oglasiti o toj temi, a na pitanje hoće li antifašisti uskratiti gostoprimstvo Mesićevom uredu u njihovim prostorijama, neodređeno je rekao kako će "sesti i dogovoriti se".

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Savez antifaštista je, naime, svom počasnom predsedniku ustupio prostor za kabinet kako bi Mesić nastavio da radi i nakon što je Sabor odlučio da ukine finansiranje institucije bivših predsednika.

Sekretar Saveza antifašista Miroslav Kirinčić je rekao da se Mesić još nije uselio u novi prostor i da čeka rešavanje pitanja zaštite.

Indeks podseća da ovo nije prvi put da bivši hrvatski predsednik relativizuje ustaške zločine. I 2006. tokom boravka u Australiji, Mesić je u obraćanju tamošnjoj emigraciji rekao da je fašistička NDH bila hrvatska pobeda.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sada je dzaba

    24. januar 2017 | 20:28

    Ustase su rehabilitovane lazima steta prema Srbima je vec ucinjena.I sta sada "imao sam nameru da vas sredimo to smo i ucinili ups pardon,malo sam pogresio".Bas mu hvala.Steta je vec ucinjena.

  • DARKO 100%

    24. januar 2017 | 19:49

    Sta da vam kazem ,Mesic je greska prirode!!!

  • Pera kojot

    24. januar 2017 | 21:03

    Da je slucajno neki srpski politicar ovako pricao za vukovar ili srebrenicu sta li bi nam uradili ?da je neki nemac tako nesto izjavio za ausvic nemci bi ga obesili nasred berlina

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA