Tramp je ozbiljniji nego što smo mislili: Ne haje za posledice, počinje da diže zid sa Meksikom

Tramp je izjavio u Ministarstvu unutrašnje bezbednosti da njegove akcije u vezi imigracije pokazuju da "počevši od danas" SAD vraća kontrolu na svojim granicama

  • 5

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je direktive za izgradnju zida na granici sa Meksikom, koji će biti dugačak 3.200 kilometara i izvršenje racija u gradovima koji štite ilegalne migrante.

PRVA TRAMPOVA POBEDA: Tojota prva "poklekla" pred predsednikom Amerike!

Tramp je izjavio u Ministarstvu unutrašnje bezbednosti da njegove akcije u vezi imigracije pokazuju da "počevši od danas" SAD vraća kontrolu na svojim granicama.

Američki predsednik je rekao da će njegova administracija raditi zajedno sa Meksikom na povećanju bezbednosti obe zemlje, kao i da će blisko sarađivati po tom pitanju.

Međutim, meksički predsednik Enrike Penja Nijeto, izjavio je da Meksiko ne veruje u zidove i da neće plaćati njegovu izgradnju.

- Sačuvaćemo živote na obe strane granice - rekao je Tramp, nakon potpisivanja direktiva o podizanju zida na granici sa Meksikom, prenosi AP.

U gradovima poput San Franciska lokalni zvaničnici, najčešće demokrate, odbijaju da sarađuju sa saveznim službenicima u akcijama protiv ilegalnih migranata.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Očekuje se da Tramp preduzme korake kojima bi se ograničile legalne migracije, uključujući izvršne naredbe koje redukuju broj izbeglica i blokiraju izdavanje viza ljudima iz nekoliko muslimanskih bliskoistočnih zemalja i sa severa Afrike, prenosi Rojters. Kako se navodi, među tim zemljama su Sirija, Sudan, Somalija, Iran, Irak, Libija i Jemen.

Tramp je ranije juče u intervjuu za ABC njus najavio da će izgradnja zida početi narednih meseci, a da je planiranje njegove izgradnje u toku.

Sa druge strane, borci za prava imigranata i izbeglica osudili su planove Bele kuće da privremeno zaustavi prihvat izbeglica i suspenduje vize za državljane sedam zemalja Bliskog Istoka i severne Afrike, ocenivši da su njihova meta muslimani i da će učiniti SAD manje bezbednim.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Verujemo da su muslimani jedina meta ovakvih naredbi. Ove naredbe su uznemirujuća potvrda islamofobične i neameričke politike predloga napravljene tokom predizborne kampanje za predsednika - rekao je izvrši direktor Saveta za američko-islamske odnose Nihad Avad na konferenciji za novinare u Vašingtonu, preneo je Rojters.

Prema njegovim rečima, nikada ranije u istoriji SAD nije namerno, kao stvar politike, uvedena zabrana za imigrante ili izbeglice po verskoj osnovi.

Predsednik Konferencije rukovodstva o civilnim i ljudskim pravima Vejd Henderson naveo je u saopštenju da postupci poput izgradnje zida, kriminalizovanja religije i plašenja migranata čine da Amerika predsednika Donalda Trampa više izgleda kao policijska država nego kao republika.

- Ovo će podstaći nasilje protiv Amerikanaca širom sveta - smatra sveštenik u Reformističkoj crkvi Hajland Parka u Nju Džerziju Set Kaper Dejl koja je, tvrdi on, pomogla u preraspodeli 28 porodica izbeglica i tražilaca azila u zemlji prošle godine

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ja....

    26. januar 2017 | 12:20

    Moje misljenje je da Tramp odlicno zna sta radi, i u pravu je. Ne bavim se politikom ali ovaj covek nije lud,zna sta hoce. Uostalom da ne zna sta radi ne bi ni bio takav kakav je!Prosto da bih pozelela tamo da zivim.

  • MOMO

    26. januar 2017 | 10:16

    To je i obećao,nije lažov kao neki naši.

  • Enart

    26. januar 2017 | 15:36

    Svi podižu sem nas, na kraju ce nam sve izbeglice da ostanu kod nas...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA