Objavljen najvažniji papir za Bregzit, ovim Britanija izlazi iz EU (FOTO)

Predlog zakona koji omogućava vladi da pokrene član 50, formalni proces za napuštanje EU, objavljen je nakon što je Vrhovni sud odlučio da parlament mora da ima pravo glasa pre nego što istupanje iz Unije počne

  • 0

Britanski parlament raspravljaće o pokretanju procedure izlaska Velike Britanije iz Evropske unije 31. januara i 1. februara, saopštila je danas britanska vlada.

Tereza Mej prkosi odluci Vrhovnog suda: Počećemo proceduru istupanja iz EU do kraja marta!

Vlada je danas objavila i zakonski predlog koji će biti upućen parlamentu, na osnovu kog će premijerka Tereza Mej moći da pokrene Bregzit.

Predlog zakona koji omogućava vladi da pokrene član 50, formalni proces za napuštanje EU, objavljen je nakon što je Vrhovni sud odlučio da parlament mora da ima pravo glasa pre nego što istupanje iz Unije počne.

Predlog zakona sadrži dve klauzule:

"Premijer može obavestiti, na osnovu člana 50 (2) ugovora sa Evropskom Unijom, nameru Velike Britanije da se povuče iz EU".

 

"Ovaj odeljak ima uticaj uprkos bilo kojoj odredbi koja je ili u skladu sa Zakonom Evropskih zajednica 1972. ili bilo kog drugog akta".

Britanski ministar za izlazak iz EU Dejvid Dejvis, koji je predstavio zakonski predlog, kazao je da su građani Britanije odlučili da izađu iz EU i da je vlada "odlučna u tome da tu odluku ispuni", prenosi AP.

On je izrazio nadu da će parlament poštovati odluku britanskog naroda i brzo odobriti pokretanje Bregzita.

O tome će se u parlamentu raspravljati još tri dana između 6. i 8. februara, prenosi Rojters.

Ranije ove nedelje, Vrhovni sud Britanije odlučio je da je za pokretanje člana 50 potrebno da vlada i premijerka Tereza Mej dobiju odobrenje parlamenta.

(Telegraf.rs / Izvor: Tanjug, RT)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA