Ministar zdravlja potvrdio: Najteži bolesnici u Srbiji dobijaće organe za samo 72 sata!

Potrebno je ljudima podići svest o doniranju organa, jer se od jednog donora može dobiti čak osam organa

  • 5

Najteži pacijenti u Srbiji, posle prijema naše zemlje u organizaciju "Evrotransplant", dobijaće novi organi nakon samo 72 sata čekanja, rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Do organa za dva-tri dana: Srbija primljena u Evrotransplant!

Oko 800 ljudi u Srbiji čeka "najvažniji poziv u životu": Bubrezi su najveći problem!

Prema njegovim rečima, ova privilegija biće omogućena i svim ostalim bolesnicima kojima je potrebna transplatacija kad Srbija za godinu dana postane punopravni član evropske mreže za doniranje organa.

- Članstvo će značiti da će najugroženiji pacijenti za 48 do najviše 72 sata moći da dobiju potreban organ. U prethodnih godinu dana, naravno, nećemo moći da računamo na punu razmenu organa jer zbog malog broja donora Srbija nema višak organa koje bi mogla da ponudi ostalim članicama "Evrotransplanta". Zato ćemo kao "slabiji davaoci" u ovom probnom periodu iz Evrope moći da dobijamo organe samo za najugroženije grupe pacijenata za decu - otkriva ministar Lončar.

Ministar kaže i da ćemo, pored prijema u članstvo, uporedo morati da jačamo i kapacitete za transplataciju i da povećamo broj donora.

- Jedan od ciljeva kojima težimo jeste da stignemo do nivoa od pet do sedam donora na 1.000.000 stanovnika, s obzirom na to da trenutno imamo manje od tri donora na isti broj stanovnika. Time ćemo biti ravnopravni članovi sa ostalim zemljama - ističe ministar.

Foto: Tanjug/Dragan Stanković Foto: Tanjug/Dragan Stanković

I stručnjaci smatraju da je pored ulaska u "Evrotransplant" veoma važno i da se građanima Srbije podigne svest o doniranju organa.

Glavni koordinator za transplataciju srca dr Miljko Ristić rekao je za "Informer" da se Srbiji ostvario decenijski san koji će najviše pomoći onim pacijentima koje "minuti" dele od smrti. 

- Prijem u članstvo najveće organizacije za transplataciju organa, siguran sam, spasiće mnoge živote. Ne možemo, doduše, očekivati da se preko noći dogodi čudo, ali osigurali smo barem one pacijente sa najslabijim vitalnim funkcijama - naglašava dr Ristić.

Pre njegovim rečima, potrebno je ljudima podići svest o doniranju organa, jer se od jednog donora može dobiti čak osam organa. 

Transplataciju bubrega čeka 720 pacijenata. Na novo srce čeka 30 pacijenata, a na transplataciju jetre čeka 35 pacijenata.

(Telegraf.rs/Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • LONA

    28. januar 2017 | 12:28

    Ma to je samo jedna strana medalje. Ne kazu nam da cemo svi po novom zakonu biti obavezni da damo organe, pa se nesto bojim da cemo prostati jeftin rudnik za bogate Evropljane.

  • Kiza

    28. januar 2017 | 11:11

    Daj boze da bude tako

  • Kvazimodno

    28. januar 2017 | 12:37

    Sigurno u svratistima ove zime nije bilo mesta za sve...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA