CENE DA SE SMRZNEŠ: Poskupelo meso, mleko, sokovi, pivo...

"Poskupljenje nema veze sa slabljenjem dinara, jer su svi proizvođači i uvoznici još početkom godine kalkulisali s kursom od 120 dinara za evro, a kurs još nije na tom nivou", kaže Goran Popović

  • 0

Uporedo sa rastom temperature u Srbiji, rastu cene hrane i pića. Tako je samo tokom ovog meseca poskupelo ulje, meso, mleko, sokovi i alkoholna pića.

Za početak jula najavljuje se poskupljenje slatkiša, i to za čak 30 odsto! Trgovci upozoravaju da im proizvođači i uvoznici svakodnevno ispostavljaju nove cenovnike, koje najčešće pravdaju rastom deviznog kursa.

Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije upozorava da, uprkos padu kupovne moći građana, proizvođači prehrambenih proizvoda neprestano dižu cene.

- To nema veze sa slabljenjem dinara, jer su svi proizvođači i uvoznici još početkom godine kalkulisali s kursom od 120 dinara za evro, a kurs još nije na tom nivou. Iz ovoga se jasno vidi da tržišni igrači, koji su mahom monopolisti, sav finansijski gubitak nadoknađuju preko leđa potrošača - istakao je Papović.

On smatra da su za samovolju igrača na tržištu hrane krive državne institucije koje ne kontrolišu njihov rad u skladu sa Zakonom o trgovini i zaštiti potrošača.

Vojislav Stanković, savetnik Centra za naučna istraživanja PKS-a, takođe smatra da su se pri kalkulaciji cena poljoprivredni proizvođači "malo preračunali".

- Nema realnog razloga za ovalika poskupljenja. Ponuda je od početka godine stabilna, a i rod će biti odličan, pa očekujemo da i rast poljoprivredne proizvodnje bude veći za tri odsto nego lane. Istovremeno su mnogi proizvođači dobili velike državne subvencije, pre svega za gorivo, tako da nema razloga da se cena domaćih prehrambenih proizvoda kalkuliše s deviznim kursom - smatra Stanković.

Izuzev januara kada su cene bile u blagom padu, prehrambeni proizvodi iz meseca u mesecem poskupljaju, a rekordan rast cena od 8,4 odsto ostvarilo je sveže voće i povrće, i to samo tokom prošlog meseca, dok je u istom periodu dinar oslabio prema evru za četiri odsto.

Neprerađena hrana je u aprilu poskupela skoro pet puta više nego što je tokom istog meseca domaća valuta izgubila na vrednosti prema evropskoj.

(D.Z./Alo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA