≫ 

Istorijski poziv: Putin i Tramp se čuli telefonom, otkriveno o čemu su razgovarali

- Pretpostavljam da će oni razgovarati, u interesu svojih zemalja, o tome kako se udružiti i raditi zajedno na pitanjima oko kojih mogu pronaći zajedničke osnove i o tome gde bi ove dve nacije možda mogle da poraze radikalni islamistički terorizam - odgovorila je Trampova savetnica

  • 10

Donald Tramp, 45. predsednik SAD, obavio je važan razgovor telefonskim putem sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

OSLOBODITE MELANIJU: Svet se ujedinio i na strani je prve dame Amerike. Razlog je neverovatan (FOTO) (VIDEO)

Posle raznih nagađanja o temama koje su se našle na stolu, predsednički dvojac razgovarao je o borbi protiv ISIS u Siriji, o stabilizaciji i razvoju rusko-američkih odnosa na konstruktivnoj, jednakoj i obostrano korisnoj osnovi, o situaciji na Bliskom istoku, arapsko-izraelskom sukobu, o sferi nuklearne strateške stabilnosti, kao i o situaciji oko iranskog nuklearnog programa i situaciji na Korejskom poluostrvu.

Dva predsednika su se dotakla i glavnih aspekata krize u Ukrajini, navodi se u saopštenju Kremlja.

Poznato je da je Kremlj ranije već najavio razgovor Putina sa Trampom.

Dogovoreno je da se uspostavi partnerstvo u svim ovim i drugim oblastima.

Istovremeno je istaknut prioritet zajedničkih napora u borbi protiv glavne pretnje - međunarodnog terorizma.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Predsednici su pozvali na uspostavljanje koordinacije rusko-američkih akcija u cilju pobede nad teroristima.

Istaknut je značaj obnove uzajamno korisne trgovine i ekonomskih veza između poslovnih zajednica dve zemlje, a što bi moglo dodatno da stimuliše progresivni i stabilan razvoj bilateralnih odnosa.

Vladimir Putin i Donald Tramp su se složili da državne komisije rade na datumu i mestu održavanja njihovog ličnog susreta.

Donald Tramp je zamolio predsednika Putina da prenese pozdrave ruskom narodu, te je napomenuo da američki narod gaji simpatije prema Rusiji i njenim građanima.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin je sa svoje strane, rekao da ruski narod deli slična osećanja prema Amerikancima. On je podsetio da je Rusija za više od dva veka, podržavala SAD, te da su Rusija i SAD bili saveznici u oba svetska rata, te da smatra da su SAD važan partner u borbi protiv međunarodnog terorizma.

Lideri su se složili da nastave da održavaju redovne lične kontakte.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Takođe su najavljeni i razgovori Trampa sa predsednikom Francuske Fransoa Olandom, kao i sa premijerom Australije Malkolmom Turnbulom.

Do sada je kontakt Trampa ostvaren sa japanskim premijerom Šinzom Abeom, kao i sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel s kojom je razgovarao duže od 45 minuta.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mujo

    28. januar 2017 | 20:59

    Svet od vas mnogo ocekuje pre svega mir napredak u svakom pogledu vi danas otvarate novu stranicu istorije sa srecom.

  • Lepi

    28. januar 2017 | 20:51

    Jel Palma posrednik posto ga je zvao Tramp na inauguraciju.Svi cute a mediji ne pisu nista ni slike ne objavljuju kako je ovaj privrednik uspesno prosao.

  • MickoMobile

    28. januar 2017 | 21:54

    Čudi me da naši mediji nisu napisali da je glavni razlog bio razgovor oko odnosa sa Srbijom... ili pitanje Kosova... koje je "zapadu" i "istoku" pored celog sveta jedina bitna stavka o kojoj samo pričaju...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA