Skresan rejting 15 najvećih svetskih banaka

Među bankama kojima je agencija "Mudis" snizila kreditni rejting nalaze se: "Goldman Saks", "Barkliz", "Sitigrup", HSBC i "Dojče banka"

  • 0

Bonitetna agencija "Mudis" snizila je kreditni rejting 15 najvećih finansijskih institucija u svetu, navodeći kao razlog njihovu izloženost krizi u evrozoni.

"Mudis" je sinoć snizio rejting nekih od najvećih imena u svetskom bankarstvu, uključujući "Goldman Saks", "Barkliz", "Sitigrup", HSBC i "Dojče banku", što ukazuje na sumnje investitora i potencijalni rast troškova zaduživanja tih institucija, prenosi agencija AFP.

Ocenjujući da su banke pod rizikom od ogromnih gubitaka, bonitetna agencija je navela da su izložene finansijskoj krizi i riziku od međusobnog uticaja.

- Sve banke pogođene (sniženjem rejtinga) značajno su izložene neizvesnosti i riziku od preteranih gubitaka na ime aktivnosti na tržištima kapitala - rekao je direktor "Mudisa" za sektor bankarstva Greg Bauer.

Rejting četiri banke snižen je za jedan stepen, dok je status deset banaka smanjen za dva, a jedne za tri stepena. "Kredi svis" je pretrpeo najveće kresanje rejtinga, na A1 sa Aa1.

"Rojal benk ov Skotland", čiji je rejting takođe snižen, ocenila je tu izmenu kao "zastareli pregled" njenog poslovanja, jer nije uzela u obzir "značajan napredak koji je grupacija ostvarila".

- Ne slažemo se sa "Mudisovom" analizom bankarske industrije i čvrsto verujemo da je sniženje našeg rejtinga proizvoljno i potpuno neopravdano - navela je "Sitigrup".

Stručnjaci ističu da su bonitetne agencije, kao što je "Mudis", krive što nisu predvidele kataklizmu koja je progutala Volstrit i svet 2008, a njihov najnoviji potez predstavlja pokušaj da se rejtinzi banaka dovedu na realniji nivo.

Banke kojima je "Mudis" skresao rejting su: "Benk ov Amerika", Barkliz", "Sitigrup", "Kredi svis", "Goldman Saks", HSBC, "JP Morgan Čejs", "Morgan Stenli", "Rojal benk ov Skotland", "BNP Pariba", "Kredi agrikol", "Dojče bank", "Rojal benk ov Kanada", "Sosijete ženeral" i UBS.

(Tanjug / Foto: Bloomberg - Scott Eells)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA