≫ 

I dalje opasnost od ptičjeg gripa: Registrovan i u Apatinu

Zapadnobački okrug je u saopštenju naveo da će se na zaraženom i ugroženom području, vršiti popis svih gazdinstava na kojima se drži i gaji živina i ptice, opservacija i kontrola zdravstvenog stanja i prometa živine na svim gazdinstvima, kao i zdravstveni nadzor i motrenje divljih ptica na njihovim staništima

  • 0

Zapadnobački upravni okrug je juče objavio da je na osnovu pozitivnih rezultata laboratorijskih ispitivanja Uprava za veterinu donela Rešenje o proglašenju zaraze avijarne influence kod divljih ptica, izazvane viskopatogenim sojem virusa H5N8, na jednoj lokaciji na području naseljenog mesta Apatin.

Ptice po ovoj hladnoći nikako ne hranite hlebom: Važno upozorenje za sve koji se šetaju pored ledenih reka

Ptičiji grip na granici sa Srbijom: Uništava se još 130.000 ptica u komšiluku

Prvi slučaj ptičjeg gripa potvrđen u Sloveniji

Proglašeno je zaraženo područje u poluprečniku od najmanje tri kilometra i ugroženo područje od najmanje 10 kilometara od žarišta, odnosno mesta uginuća labudova.

Obzirom na lokaciju žarišta - obala reke Dunav koja predstavlja prirodnu barijeru, zaraženim područjem se smatra teritorija naseljenog mesta Apatin, a ugroženim područjem naseljena mesta Sonta, Svilojevo, Kupusina i Prigrevica.

Zapadnobački okrug je u saopštenju naveo da će se na zaraženom i ugroženom području, vršiti popis svih gazdinstava na kojima se drži i gaji živina i ptice, opservacija i kontrola zdravstvenog stanja i prometa živine na svim gazdinstvima, kao i zdravstveni nadzor i motrenje divljih ptica na njihovim staništima.

Pronađena su dva mrtva labuda na Dunavu pored restorana Zlatna kruna.

Foto: Tanjug / Jaroslav Pap Foto: Tanjug / Jaroslav Pap

- Mole se građani Apatina da svoju domaću živinu i ukrasne ptice drže zatvorene, kako ne bi došle u kontakt sa zaraženim divljim pticama. Virus u ovom trenutku nije prenosiv na ljude, ali ne može se unapred znati da li će mutirati - kaže Zoran Mandić, direktor Veterinarske stanice Apatin

Šetači kraj Dunava, tvrde da su pre dva-tri dana uočili su još nekoliko uginulih labudova, na santama leda kod Kajak kuće.

Poželjno je da građani Apatina koji imaju živinu i ukrasne ptice vakcinišu. Dovoljno je obratiti se Veterinarskoj stanici gde će biti upoznati sa svim detaljima.

Preduzete sve potrebne mere na teritoriji Apatina, te će s tim u vezi biti organizovane ekipe koje će obilaziti domaćinstva, a oformljen je i štab za vanredne situacije.

(Telegraf.rs / RTV)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA