Hrvati tvrde da Srbi prete ratom: Vraćaju obavezan vojni rok!

Služio bi se tri nedelje ili najviše mesec dana, i to samo u letnjem periodu

  • 49

Odluka o ponovnom uvođenju obaveznog vojnog roka u Hrvatskoj praktično je već doneta i samo treba proći potrebnu proceduru kako bi se počelo s njenom primenom, a to će potrajati neko vreme.

Hrvatska vraća obavezno služenje vojnog roka?

Još uvek postoji više varijanti i ideja kako novi obavezni vojni rok da se osmisli, koliko će trajati, gde će se obuke sprovoditi, koje instruktore treba angažovati i koliko će to sve ukupno koštati.

Kako je Telegraf.rs već pisao, služenje vojnog roka ukinuto je 2008. godine i otada Hrvati imaju samo dobrovoljno služenje koje traje 14 nedelja i obavlja se na poligonima Slunj i Gašinci.

Kad je takva odluka pre devet godina doneta, uslovi su bili sasvim drugačiji. Svet još nije bio zakoračio u terorističku krizu, osim uobičajenih kriznih žarišta u svetu gotovo i nije bilo ratnih sukoba.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

A s druge strane, piše Slobodna Dalmacija, hrvatski mladići masovno su izbegavali odlazak na tromesečno služenje redovnog vojnog roka smatrajući to - često i s pravom - gubitkom vremena jer bi najveći deo roka u kasarnama proveli besciljno, sve potrebno naučili bi vrlo brzo već za nekoliko nedelja. Stoga su u velikom broju birali civilno služenje vojnog roka. Osim toga, prevladao je stav kako im vojna obuka i ne treba jer imaju NATO, pa je klasični vojni rok ubrzo i stvarno postao nepotreban.

Međutim, stvari su se drastično promenile.

Donald Tramp je prvim izjavama okrnjio stabilnost NATO-a, pa nije više mudro osloniti se na sebe i svoje saveznike.

Na neophodnost ponovnog "odlaska u vojsku" upućivala je sve komplikovanija sigurnosna situacija u Evropi. Migrantska kriza, ali i terorističke pretnje, pokazali su kako sve države moraju podići spremnost na obranu.

- Osim toga, u svetu se, ali i u našem susedstvu sve ozbiljnije počelo zveckati oružjem, pa i mahati borbenim zastavama. Iz Srbije čak stižu i otvorene pretnje, premijer Vučić šalje izaslanike koji bez pardona, usred Zagreba, prete ratom - piše ovaj list, upućujući na to da ni u BiH nije bolja situacija te da je ceo Balkan nestabilan, zbog čega se svugde razmatraju opcije ponovnog uvođenja obaveznog vojnog roka.

Slom hrvatskog ratnog vazduhoplovstva: Vojska je na ivici propasti!

Vežbe (samo)pomoći

U Hrvatskoj su trenuno u toku završne analize u Ministarstvu obrane, ali ništa još nije zvanično. U svakom slučaju, najviše izgleda za usvajanje ima plan po kom bi se vojni rok služio tri nedelje ili najviše mesec dana, i to u letnjem periodu (kako bi obuka manje koštala), od zadnje trećine jula pa do avgusta, u dve ture.

Foto: morh.hr Foto: morh.hr

Vojni rok bi bio obvezan za sve mladiće, a devojke bi išle ako to žele. Dakle, čim završe srednju školu, prijavljuju se na fakultet i upišu ga. Mirni su sve do oktobra, i u tom međuperiodu mogu da idu u vojsku.

U tom razdoblju će se 21 ili 28 dana organizovati obuka tokom koje će se mladi upoznavati s oružjem, vežbati pucanje, svladati prvu pomoć, naučiti da iskopaju rov ili da se sklone od eksplozije i savladaju slične praktične veštine.

U Ministarstvu obrane predviđaju jedan sasvim moderan pristup toj vojnoj obuci, bez ispiranja mozgova ili besmislenih marševa. Savladale bi se tehnike koje ljudima mogu pomoći u preživljavanju, ako im zatreba, a time će pomoći i drugima, pa i obrambenoj sposobnosti države.

Naime, tokom te obuke radila bi se i selekcija među mladim vojnicima (i vojnikinjama), uočavali bi se potencijalni kandidati za buduće profesionalce, pa bi se njima ponudio stalni posao u Hrvatskoj vojsci, uz dalje školovanje.

Vojska bi se služila u postojećim vojnim objektima, u trenutno praznim državnim zgradama kojih ima mnogo. Budući da je reč o vrućima letnim mesecima, neće se trošiti na grejanje, a ni oprema i odeća vojnika neće biti zahtevna. U svakom slučaju, biće znatno jeftinija od zimske varijante.

Ministarstvo i Glavni stožer Oružanih snaga trenutno analiziraju mogućnosti i daju predlog sadržaja obuke nakon čega će se proceniti hoće li se ići u takve promene. A da sve neće ostati na predlogu potvrđuje i čvrst stav predsednice Kolinde Grabar-Kitarović koja insistira na vraćanju služenja obveznog vojnog roka, piše Slobodna dalmacija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mia

    30. januar 2017 | 16:49

    Sačuvaj me Bože kuge i Hrvata.

  • Sumadinac

    30. januar 2017 | 16:51

    Ovi hrvati vece paljevine od nas

  • Teslina naslednica

    30. januar 2017 | 18:53

    Obavezni vojni rok nam vracaju oni koji su ga i ukinuli, gazde sa zapada, inace nama ovde pricaju da ce nas napasti Hrvati a Hrvatima pricaju da cemo ih napasti mi dok velike svetske sile racunaju koliko ce novca zaraditi na prodaji naoruzanja a ponovo ce ginuti nasa deca.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA