≫ 

Zašto trudnicama u Srbiji daju otkaze? Država ih plaća, ne koštaju ništa poslodavce!

Sve što primaju dok su odsutne, i tokom trudničkog i tokom porodiljskog, osim prvog meseca tokom trudnoće, trudnicama plaća država

  • 25

Trudnice u Srbiji bi po svim zakonima trebalo da budu zaštićene kao blago, međutim, neretko se dešava da upravo one bude na listi za odstrel iz firme. Zašto je to tako, zagonetno je pitanje na koje niko nije dao konkretan odgovor, a pogotovo je čudno što one dobijaju otkaz s obzirom na to da gotovo ništa ne koštaju poslodavca.

SRBIJA DOBIJA ZAKON KOJI 100 % ŠTITI TRUDNICE OD OTKAZA: Biće doneta hitna odluka na radost svih žena

Srpske trudnice imaju 13 meseci porodiljsko (10 više od američkih), ali i dalje stoji taj čudan razlog nerađanja

Sve što primaju dok su odsutne i tokom trudničkog i tokom porodiljskog, osim prvog meseca tokom trudnoće, plaća im država.

U Srbiji se godišnje rodi oko 65.000 beba, a zbog drugog stanja u toku prošle godine, prema podacima Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje (RFZO) trudničko odsustvo iskoristilo je 34.537 žena iz Srbije.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Pre nego što se upuste u proceduru otvaranja odsustva zbog održavanja trudnoće, ali i porodiljskog, većina žena suočava se sa nedoumicama na šta sve ima pravo, koliku će platu primati dok odsustvuje, ko im isplaćuje naknadu zarade poslodavac ili država...

Pre svega, na trudničko bolovanje imaju pravo sve zaposlene trudne žene! Ovo bolovanje može da se otvori odmah na početku trudnoće u trajanju od 30 dana, ukoliko ginekolog ustanovi da je trudnici neophodno mirovanje. Međutim, ovo bolovanje može trajati i duže od 30 dana, ali u tom slučaju, trudnica mora da ide na lekarsku komisiju koja odlučuje o produžetku.

U prvih 30 dana, naknadu zarade trudnici isplaćuje poslodavac iz svog budžeta. Nakon tih 30 dana, takođe novac trudnici isplaćuje poslodavac, ali on taj novac dobija od države. U tom slučaju, poslodavac može da isplati trudnici naknadu iz svog budžeta pa da refundira novac iz RFZO, ili da sačeka novac od Fonda zdravstva, pa ga preusmeri trudnici.

Foto: Profimedia/Wavebreak Foto: Profimedia/Wavebreak

Naknada za trudničko odsustvo iznosi 65 odsto od proseka tri poslednje plate, s tim da pojedini gradovi poput Beograda i Jagodine, nadoknađuju razliku do sto odsto.

Sa druge strane, kad trudničko prestane, počinje porodiljsko bolovanje. Ono može da startuje čim se trudnica porodi ili najranije 28 dana pred porođaj. Porodiljsko traje 12 meseci i sve to vreme žena dobija sto odsto od proseka plata u poslednjih godinu dana.

I u ovom slučaju, žena je na teretu države. Naime, od 1. jula prošle godine stupio je na snagu zakon po kom se naknada za porodiljsko odustvo uplaćuje direktno porodiljama na račun, a ne preko poslodavca.

Međutim, ukoliko uplata ide preko poslodavca, on je dužan da je nakandu isplati kad i platu drugim zaposlenima, pa novac da refundira od države.

(Lj. R. - lj.racic@telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nesa

    1. februar 2017 | 19:59

    A da li znate kako drzava placa...poslidavac mora sve da uplati a drzava kada se odobrovolji da mu vrati taj iznos, nekad i posle nekoliko meseci i niko ne pita da li taj poslodavac ima novca...a nedaj boze da poslodavac duguje drzavi onda odmah ide straobalna kamata a kada drzava ne vrati odmah novac onda nikom nista...tako stoje stvari pa vi budite poslodavci

  • Joj

    1. februar 2017 | 21:28

    Ne razumem zasto drzava opterecuje poslodavce nek placaju direktno trudnicama iz svojih fondova i budzeta kao sto se to radi u EU.

  • band

    2. februar 2017 | 11:08

    Zasto,??? Zato Sto nema Zakon ,,,,Jasno je Kao Dan .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA