Logori smrti su bili nacistički, nemački: Poljaci besni, poslali kamione sa ovom porukom da putuju Evropom (FOTO)

Poljske vlasti reagovale su uvek energično na izraz "poljski koncentracioni logori" koji u svetu, posebno na Zapadu upotrebljavaju najčešće nehotice i bez zle namere

  • 8

Poljska je na putovanje kroz Nemačku, Belgiju i Veliku Britaniju poslala veliki mobilni bilbrod s fotografijom Aušvica, Hitlerovim brkovima i porukom "Logori smrti su bili nacistički, nemački".

OVO SU HRVATI MEĐU HITLEROVIM MONSTRUMIMA: Pogledajte lica ubica iz Aušvica (FOTO)

Bilbord, dimenzija tri puta šest metara, krenuo je iz Vroclava u Berlin i druge nemačke gradove, a zatim će preko Belgije stići u London i Kembridž.

Ispod engleskog napisa "DEATH CAMPS WERE NAZI GERMAN" (Logori smrti su bili nacistički, nemački)  istaknut je poziv nemačkoj televiziji ZDF da se izvini za to što je svojevremeno upotrebila izraz "poljski logori smrti" za Aušvic i druge koncentracione logore koje su nemački nacisti u Drugom svetskom ratu podigli u okupiranoj Poljskoj.

- Ideja je prosta. Želimo istorijsku istinu i protiv smo toga da se koristi izraz 'poljski koncentracioni logori' koji se sada učestalo upotrebljava u zapadnim medijima - objasnio je za portal Virtualna Poljska David Halman iz Fondacije tradicije gradova i sela.

Halman je podsetio da je nemački javni TV servis ZDF izgubio krajem prošle godine sudski spor sa bivšim poljskim logorašem iz Aušvica Karolom Tanderom i da je sud u Krakovu naredio nemačkoj televiziji da se izvini za to što je insinuacijom da su logori bili poljski povredio nacionalna osećanja i dostojanstvo Poljaka.

Poljske vlasti reagovale su uvek energično na izraz "poljski koncentracioni logori" koji u svetu, posebno na Zapadu upotrebljavaju najčešće nehotice i bez zle namere, kao skraćeni izraz da je reč o logorima koje Hitlerova Nemačka podigla u Poljskoj. Sličan gaf prave povremeno i zvaničnici, kao što je to svojevremeno uradio bivši američki predsednik Barak Obama.

Konzervativci iz stranke Pravo i Pravda Jaroslava Kačinjskog otkako su u jesen 2015. godine došli na vlast, tumače svaku takvu nesrećnu frazu kao ciljani pokušaj Nemaca da revidiraju istoriju a Poljake označe za sukrivce u Holokaustu i za smrt najmanje 1,1 milion ljudi, mahom Jevreja u najvećoj nacističkoj fabrici smrti, logoru Aušvic-Birkenau.

Ove sedmice poljski Institut pamćenja naroda objavio je prvi put na internetu kompletan spisak imena i lične podatke SS-ovaca, čuvara i osoblja u logoru Aušvic-Birkenau upravo da pokaže da taj logor nikako ne može biti poljski logor smrti.

- Taj spisak je odgovor i na te glasove, jer kad već govorimo o 'poljskim logorima' molim lepo, mi pokazujemo ko su bili ti SS-ovci osoblje - kazao je predsednik instituta Jaroslav Šarek.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Раднаскела

    2. februar 2017 | 13:31

    Тако се бори за истину, а ми дозвољавамо да нам свакаква г.вна прекрајају историју како њима одговара.

  • Mara

    2. februar 2017 | 13:54

    I za logor na Sajmistu kazu "logor u Zemunu", a ne navode da je Zemun tada bio u sastavu NDH.

  • toplistanadrealista

    3. februar 2017 | 07:25

    Koliko poljskih divizija je ucestvovalo u pohodu na Rusiju? Koliko madjarskih, rumunskih, ceskih, bugarskih? Ima jos tupsona koji misle da su svabe same napale Rusiju, ali istina dolazi!!! Poljaci su uz ukrajince i ustase, najgenocidniji narod!!! To je istorijska cinjenica!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA