Počelo suđenje za zločin u Srebrenici u Višem sudu u Beogradu

Optužnica tereti Nedeljka Milidragovića, Aleksu Golijanina, Milivoja Batinića, Aleksandra Dacevića, Boru Miletića, Jovana Petrovića, Dragomira Parovića i Vidosava Vasića. Oni se terete da su u Srebrenici počinili ratni zločin nad civilnim stanovništvom, tako što su u hangaru "Kravice" 14. jula 1995. godine ubili više stotina muslimana

  • 12

Suđenje osmorici pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske optuženih za zločine nad civilima u Srebrenici počelo je danas pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu iz drugog pokušaja.

Masovna tuča u Srebrenici: Napadnuti stranački funkcioneri SDA, ceo incident snimljen na kameri (VIDEO)

Grujičić organizovao prvi prijem u Srebrenici povodom Dana Republike Srpske

Prethodno je sud odbacio zahtev jednog od branioca optuženih advokata Rajka Jelašića za izuzeće tužilačkih zamenika koji postupaju u ovom predmetu Mioljuba Vitorovića i Bruna Vekarića.

Jelašić je tvrdio da odbrana sumnja u njihovu pristrasnost kao i da nemaju ovlašćenja za zastupanje optužnice jer ne postoji tužilac za ratne zločine pa nemaju koga da zamenjuju.

Takođe predložio i da se suđenje odloži do imenovanja vršioca funkcije tužioca za ratne zločine jer bi on imao ovlašćenja upravlja postupkom i daje uputstva zamenicima, ali je taj zahtev sud odbio.

U nastavku suđenja optuženi će izneti svoju odbranu.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Početak suđenja je u decembru bio odložen zbog zahteva odbrane da se pre početka upozna sa identitetima zaštićenih svedoka.

Sud je taj zahtev usvojio i tužilaštvo za ratne zločine je sud i odbranu u međuvremenu upoznalo sa njihovim identitetima.

Zaštićeni svedoci su mahom žrtve ili očevici krivičnih dela kojima se daje zaštita identiteta, pseudonimoma, zaštitom lika ili glasa.

Na pripremnom ročištu koje je održano u oktobru bez prisustva javnosti svi optuženi su negirali krivicu, dok će u nastavku suđenja imati priliku da detaljno iznesu svoje odbrane.

Tužilaštvo za ratne zločine tereti okrivljene za krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu, a u ovom postupku planirano je saslušanje mnogobrojnih svedoka i eksperata kao i izvođenje drugih dokaza.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Optužnica tereti Nedeljka Milidragovića, Aleksu Golijanina, Milivoja Batinića, Aleksandra Dacevića, Boru Miletića, Jovana Petrovića, Dragomira Parovića i Vidosava Vasića. Oni se terete da su u Srebrenici počinili ratni zločin nad civilnim stanovništvom, tako što su u hangaru "Kravice" 14. jula 1995. godine ubili više stotina muslimana.

Među žrtvama koje su ubijene u hangaru Kravice do sada je identifikovano više od 1.300 civila muslimanske nacionalnosti čiji su posmrtni ostaci pronađeni u masovnim grobnicama Glogova 1 i 2 i Ravnice, kao i u više sekundarnih grobnica.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Što ja?

    6. februar 2017 | 12:39

    Mi hapsimo i sudimo nasima a oni se dive ubicama Srpskog naroda!Mnogo smo glupi!!!

  • Pekmen

    6. februar 2017 | 12:26

    Jel to onaj sud sto ga ne priznaju hrvati i muslimani

  • MOMO

    6. februar 2017 | 11:57

    Kome bre sudite i zašto? Ovi će u Srebrenicu kipovati po 200 sanduka svake godine,tako da ce krajnja brojka biti milion- ja bih te ljude oslobodio jer je to bilo oko za oko-Šta je Naser radio u okolini Bratunca i Srbrenice to ni ISIL još nije smislio

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA