Sarajevo danas bira novoga gradonačelnika: Evo ko su kandidati za ovu funkciju

Kandidat koji ima najviše šansi da preuzme funkciju gradonačelnika glavnog grada BiH u ovom trenutku je Abdulah Skaka

  • 5

Četiri meseca nakon lokalnih izbora glavni grad Bosne i Hercegovine trebao bi da dobije novog gradonačelnika, koji će na ovoj funkciji naslediti Ivu Komšića.

Snažna eksplozija probudila Sarajlije: Haos na Alipašinom polju, dvoje mrtvih, kamere snimile jeziv događaj (VIDEO)

Još prošle nedelje administracija Gradskog veća Grada Sarajeva zakazala je konstitutivnu sednicu koja će biti održana danas, a na kojoj će većnici Gradskog veća preuzeti svoju dužnost javnim davanjem i potpisivanjem svečane izjave. Nakon toga pristupiće se izboru novog rukovodstva Grada Sarajeva, piše Radio Sarajevo.

Kandidat koji ima najviše šansi da preuzme funkciju gradonačelnika glavnog grada BiH u ovom trenutku je Abdulah Skaka, trenutni zamenik gradonačelnika Sarajeva, i čovek kojeg je koalicija SDA - SBB, blok s najviše gradskih većnika, izabrao kao kandidata za ovu funkciju.

Skaka je za tamošnje medije izjavio da je zahvalan Stranci demokratske akcije koja mu je poklonila poverenje kandidaturom. Za Radio Sarajevo je rekao i kako su tu odluku podržali svi opštinski i kantonalni odbori SDA, te kako veruje da je on budući gradonačelnik Sarajeva jer bi, prema dogovoru, za njega trebala glasati većina većnika, tačnije, većina koja je osigurana sporazumom koalicionih partnera i pet nezavisnih većnika.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Kao drugi kandidat za izbor na mesto gradonačelnika ističe se Nenad Dizdarević, poznati sarajevski režiser, profesor i dekan Sarajevo Film Akademije. Kako se navodi, prema nezvaničnim saznanjima, iza njega stoji grupa novih većnika iz građanskog bloka, ali Dizdarević nije želeo da prejudicira i govori o rezultatima izbora za gradonačelnika Sarajeva.

On je rekao kako misli da se Sarajevu, kroz jedan dobar projekat, može vratiti dostojanstvo, ali ako se sa problemima budu borili stručni ljudi.

- Ja imam prijatelje, poznanike i drugare, kako one koji dolaze iz raznih stranaka, tako i one koji su nestranački ljudi i mislim da možemo napraviti jedan dobar tim. Gradonačelničku poziciju shvatam kao poziciju voditelja jednog tima, a pošto ja imam iskustva u filmskoj proizvodnji gde je reditelj najodgovorniji i vodi razne sektore mislim da mogu da napravim jednu dobru podelu posla u gradu i da se pruži prilika stručnim ljudima. Ako uspemo da napravimo to od Sarajeva, to bi mogao biti primer za entitet i državu - zaključio je Dizdarević.

Osim Skake i Dizdarevića pojavile su se spekulacije da će biti još nekoliko kandidata za gradonačelničku poziciju, pa bi tako stranke levice, za koje se tvrdi da su osigurale većinu, mogle kandidovati Sabinu Ćudić, ali ta informacija još nije proverena.

Za nekoliko sati znaće se ko će to u naredne četiri godine biti prvi čovek ili prva dama Sarajeva, a prvi kandidat koji skupi 15 glasova od 28 većnika, koliko broji Gradsko veće, stići će do ove funkcije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PDragan

    6. februar 2017 | 13:51

    Muslimansko multietnicko sarajevo.ha ha ha ,musliman do muslimana,ala teheran.

  • Johan

    6. februar 2017 | 12:48

    Nema njima napretka dok Arapi ne poĉnu da ih vode jer oni ne znaju sami da se snađu bez jarma.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA