≫ 

U Osijeku otkriven spomenik Alojziju Stepincu: Mnogi se žale što je postavljen na parkingu, a ne ispred crkve (VIDEO)

Biskupski vikar je istakao da je Stepinac bio borac za ljudska prava, jer se borio protiv svakog oblika totalitarizma

  • 53

Na raskrsnici Vukovarske i Stepinčeve ulice u Osijeku otkriven je spomenik Alojziju Stepincu, dan uoči 57 godišnjice od njegove smrti. Postavljanje spomenika pokrenula je humanitarna neprofitna organizacija Auxilium, a podržao Grad Osijek.

STEPINAC NIJE UBIJEN: Otkrivena prava istina, sve vreme su obmanjivani hrvatski katolici

Spomenik je izradio akademski vajar Vid Vučak, a na današnjoj svečanosti blagoslovio ga je biskupski vikar grada Osijeka, Vladimir Dugalić.

Zajedno sa županom Vladimirom Šišljagićem, spomenik je otkrio gradonačelnik Ivan Vrkić.

- Inicijativu organizacije Auxilium da se podigne spomenik Alojziju Stepincu podržao je Grad Osijek, kao znak zahvalnosti za sve ono što je učinio za opstanak hrvatskoga naroda - rekao je gradonačelnik Ivan Vrkić.

Pojedini građani su negodovali što je spomenik podignut na parkingu.

Arhitekta Tomislav Prgomet je primetio da je primereno mesto za postavljanje spomenika bilo kojem svešteniku ispred crkve ili župnog dvora, a da je ovo mesto "neprimereno i potcenjivački prema kardinalu Stepincu", prenela je Hina.

Alojzije Stepinac. Foto: Profimedia/AKG Alojzije Stepinac. Foto: Profimedia/AKG

Gradonačelnik je objasnio da je spomenik u centru grada na otvorenom prostoru u ulici koja nosi njegovo ime.

Inicijativu je podržala i Đakovačko – osječka nadbiskupija. Biskupski vikar je istakao da je Stepinac bio borac za ljudska prava, jer se borio protiv svakog oblika totalitarizma.

- Podižući spomenik Stepincu, Osijek želi reći da je grad koji ne želi prihvatiti nikakav oblik totalitarizma, već koji želi da ostane slobodan, a prema rečima kardinala Stepinca moramo reći da je prava sloboda jedino moguća u veri - rekao je Dugalić.

Alojzije Stepinac. Foto: Profimedia/AKG Alojzije Stepinac. Foto: Profimedia/AKG

Inače, spomenik Stepincu je postavljen u godini u kojoj mešovita katoličko-pravoslavna komisija razmatra život i delo kardinala Stepinca pre, za vreme i nakon Drugog svetskog rata.

Treći sastanak te komisije biće održan 13. i 14. februara u Novom Sadu, a na njemu će, kako se očekuje, SPC predtaviti dokaze da je katolički nadbiskup Stepinac aktivno učestvova u stvaranju Nezavisne Države Hrvatske (NDH) i njenoj genocidnoj politici.

Komisija je formirana na inicijativu pape Franje kako bi ukrstila istorijske argumente i rasvetlila ulogu i odgovornost Stepinca za zločine NDH tokom Drugog svetskog rata.

Zaključci rada Mešovite komisije, koja će se sastati još u Podgorici i Slavonskoj Požegi, očekuju se krajem godine. Od tih zaključaka zavisi da li će Katolička crkva proglasiti Stepinca svetim.

Fotografije pogledajte OVDE.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs/Tanjug/radio.hrt.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srle

    9. februar 2017 | 16:14

    Pa, i zaslužili su da ih ratni zločinac od sada stalno gleda.

  • Suza

    9. februar 2017 | 14:16

    Nadam se da u Osijeku imate dovoljno golubova koji vole da se olaksavaju po takvim spomenicima.

  • Putin R.S

    9. februar 2017 | 14:50

    Gde je sada Jevrejska zajednica da se protivi ovakvom cinu? U Hrvatskoj ne smeju da pisnu, a u Srbiji se bune zbog Nedica.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA