8

Nedopustivo da Hrvati blagonaklono gledaju na to: Kanonizacija Stepinca bila bi religiozna tragedija

- Pokušao sam da skrenem pažnju vlastima u Zagrebu da to ne čine ali nema tu ni pravde ni istine - rekao je Zurof

Alojzije Stepinac
Alojzije Stepinac. Foto: Profimedia/AKG

Direktor Centra Simon Vizental Efraim Zurof izjavio je da je nedopustivo da hrvatske vlasti blagonaklono gledaju na dela Alojzija Stepinca i da ulice dobijaju imena po njemu i da mu dižu spomenik, kako je to bilo u Osijeku.

Stepinac i Pavelić više nisu “milosrdni anđeli”: Uklonjen sramni grafit u Novom Sadu

“Pavelić i Stepinac su “milosrdni anđeli”: Ceo Novi Sad od jutros priča o ovom grafitu (FOTO)

– Pokušao sam da skrenem pažnju vlastima u Zagrebu da to ne čine ali nema tu ni pravde ni istine – rekao je Zurof, i dodao:

– Potpuno je jasno i sto odsto tačno da je katolički biskup Alojzije Stepinac bio blizak sa ustaškim režimom NDH. On nikada nije govorio protiv tog sistema i nije osuđivao njihova zlodela a ukoliko bude kanonizovan biće to religiozna tragedija – ocenio je on.

Osvrnuo se na ciljeve i očekivanja:

– Naš cilj je da svi ratni zločinci odgovaraju i za Holokaust ili druge ratne zločine jer njihove žrtve to zaslužuju – naglasio je Zurof za RTV.

Dodao je kako je mađarski oficir Šandor Kepiro stigao pred sud, iako je teško doći do pravedne i prave presude. Zurof tvrdi je to sve teže postići, jer vreme prolazi.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: Alojzije Stepinac, Centar Simon Vizental, Efraim Zurof, Hrvati, Hrvatska vlast, Kanonizacija, Novi Sad, Zločinac
Popularni komentari
 • n
  nibrS

  Kada bi vaša država i njene institucije htjeli,nikada on nebi bio tema ovakvih razgovora… Niti bi bilo nekažnjenog fašizma u toj kvazi državi… Ali,zbog vaših interesa,vaša reakcija se svodi na davanje nekakvih izjava srpskim novinama. Malo i nedovoljno da bi se neofašizmu stalo na put…

 • П
  Перагеније

  “Potpuno je jasno i sto odsto tačno da je katolički biskup Alojzije Stepinac bio blizak sa ustaškim režimom NDH” – ЗАШТО то не каже у америчком сенату? Моћни јеврејски лоби у САД се не слаже?…

 • v
  victoria

  Ako treba, Hrvati ce se odreci i Pape te ce Stepinca da proglase za boga. Katedrala u Zagrebu je sva u znaku Stepinca. Ocigledno je da oni sa hriscanstvom nemaju nikakve veze. Cist satanizam.

foto dana

video dana