36

Šta nam je rekla žena koja je ostavila posao u Srbiji i zapalila u Nemačku: Mislila sam da ću se namučiti, ali, ovo je drugi svet

Svoje iskustvo tokom rada u Nemačkoj podelila je sa nama Mirjana Š. (50) iz Vršca

Nemačka kuća, selo, kućna pomoćnica lepa Srpkinja, rad u inostranstvu
Foto-ilustracija: Profimedia, CandyBox, pixabay.com

Geronto-domaćice su sve trženije svuda u svetu. Gospođe iz naše zemlje sve češće se odaljavaju od svojih zanimanja i odlaze masovno u Nemačku, jer kako kažu, posao nije naporan, a zarada je odlična.

Pronašli smo privatne poslove od kojih se ljudi u Srbiji danas razbijaju od para

Svoje iskustvo tokom rada u Nemačkoj podelila je sa nama Mirjana Š. (50) iz Vršca.

– Odmah da vam kažem da sam ja imala sreće. Otišla sam preko agencije, a baka kod koje sam otišla je bila pokretna i zdrava za svoje godine. Njoj je praktično samo društvo trebalo. Ujutru smo pile kafu, ja joj pripremim doručak i terapiju koju je pila svakodnevno, kasnije gledamo emisije na televiziji, idemo u šetnju… Ja sam se, da budem iskrena, na tom poslu i odmorila – kazala je pedesetogodišnjakinja.

Ostavila posao i otišla u Nemačku

– Saznala sam od prijateljice da je moguće otići u Nemačku,  i shvatila da je baš tada trenutak da prelomim. Razgovarala sam sa suprugom, i dogovorili smo se da pokušam. Dala sam otkaz u lokalnoj prodavnici, u kojoj me je gazda godinama maltretirao i rekla da prihvatam. Zarađivala sam 200 evra u Vršcu, a plata u Nemačkoj mi je  bila višestruko viša. Računica je bila jasna.

Foto: Profimedia, Alamy

Foto: Profimedia, Alamy

Posao koji sam imala je bio nikakav, ali znate kakvo je stanje u Srbiji, kakav takav, mora da se radi. Zaista mi se isplatilo što sam rizikovala. Ja sam mesečno čisto zarađivala 1200 evra u Nemačkoj. Imala sam obezbeđen i smeštaj i hranu. Priznajem da su mi uslovi bili i mnogo bolji nego što su kod kuće. Baka kod koje sam bila je advokatica u penziji, elokventna i trezvena žena. Nisam imala nikakve probleme s njom – iskrena je gospođa.

Nemaju svi toliko sreće

– Vi nikada ne znate kod koga ćete otići. Može da vam se zalomi da odlično prođete kao što sam ja, ali i da naiđete na namćore koji nisu uopšte laki za saradnju. Od toga sve zavisi. Prijateljica mi je pričala da je ona imala baš rđavo iskustvo.

Da li biste i vi otišli u inostranstvo da radite, bez obzira na rizik?

Da li biste i vi otišli u inostranstvo da radite, bez obzira na rizik?

Hvala Vam što ste glasali.

Em što je “njen deda” bio nepokretan, i na posebnom režimu ishrane koji je zahrtevao da mu priprema hranu na svakih dva sata, što dodatno otežva posao, jer onda i često ide u wc. Pa kupanje, presvlačenje... Ali, to nije najgore što joj se desilo. Taj deda je bio i jedno veliko zakeralo, sve mu je smetalo i ništa nije bilo dovoljno dobro urađeno prema njegovom mišljenju.

Ja na primer, jedva čekam da idem ponovo, dok ona više nikada u životu ne bi otišla. Posle onog maltretiranja u lokalnoj prodavnici, i mizerne zarade, mislim da je sve došlo na svoje , i da kao što narod kaže, “ima Boga”– zaključila je gospođa Mira.

(Telegraf.rs)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: Briga o starima, Geronto-domaćice, Nemačka, posao, Srbija, Zarada
Popularni komentari
 • M
  Minja

  Problem kod nas je sto se zakon uopšte ne postuje. Radite subotom i nedeljom i niste placeni po zakonu. Privatnici rade sta hoće sa radnicima jer im niko ništa ne može.

 • V
  Vojnik

  Ova dama nije jos rekla da je u Nemackoj i hrana jetinija.TNG gorivo za auto je 10 centi jeftinije ,nego li u ovoj nasoj partokratskoj zemlji.

 • M
  Mirko&Slavko.

  Миро,хвала што си поделила своје искуство са нама.Неодуговлачи,него назад.Поз.из Лондона.Хаха,и ја збрисао на време.Ево жена прави питу.

foto dana

video dana