15

Pola razreda đaka prvaka dobilo KECA zbog ove zagonetke, čije rešenje ne znaju ni na unverzitetu (FOTO)

Raspravu je pokrenula mama jednog đaka koja je na Fejsbuku postavila fotografiju testa svog deteta, smatrajući da su pitanja preteška za sedmogodišnjake

Zbog pitanja u zagonetkama pola razreda prvaka dobilo je jedinicu, a o svemu se povela živa rasprava na društvenim mrežama.

Tajna pisma Draže Mihailovića Alojziju Stepincu: Ove reči je četnički vojvoda uputio hrvatskom kardinalu (FOTO)

"Sedmoro njih ukrug se vrte, jedan drugog prate i opet se na početak vrate. Oni su...?", jedno je od pitanja iz testa za prvake koji je pokrenuo lavinu reakcija na društvenim mrežama. Pored ovog, deca su morala da odgovore "u kojm danu u nedelji rak se krije", kao i "koja dva dana u nedelji u imenu jednog se kriju".

Raspravu je pokrenula mama jednog đaka koja je na Fejsbuku postavila fotografiju testa svog deteta, smatrajući da su pitanja preteška za sedmogodišnjake. Štaviše, kaže da je pola razreda koji pohađa njeno dete dobilo jedinice.

- Evo molim vas ako mogu da se jave roditelji prvaka da mi napišu kakvo mišljenje imaju o testovima, zadacima koje dobijaju deca. Evo iskreno, ja sam ogorčena, priloziću deo testa koji su deca danas pisala. Pola razreda je dobilo jedan, s time da su dve mame rekle ako se ovako nastavi da će decu prebaciti u drugu školu ili drugi razred (pošto a I b uče drukčijom tematikom), naša učiteljica je izabrala težu metodu. Kako da se nosimo s time? - pita zabrinuta mama koja je postavila test na grupu "Mame na fejsu".

Taj je post izazvao živu raspravu u više od 550 komentara, među kojima je većina bila stava da postavljena pitanja nisu za đake prvake, te da na ovo ni one same ne umeju da odgovore.

Hrvatski rektor nije uspeo da odgonetne zagonetku za prvake

Zagonetku nije znao da reši ni rektor Univerziteta u Zagrebu Damir Boras. Novinari su ga upitali može li on da odgovori na tu zagonetku, na što je odvratio: "Ako sam dovoljno pametan, možda".

Foto: Wikimedia/Roberta F.

Foto: Wikimedia/Roberta F.

- Ja uvek imam asocijaciju da se vrti sedam Palčića. Sedam ovih ili onih, to je uvek prva dečja asocijacija - odgovorio je Boras, ali naravno nije bio u pravu.

Odgovor koji su deca trebala dati je - sedam dana u nedelji.

- To je potpuno pogrešno. To nije krug, sled vremena nije krug. Samo u Kini smatraju da je to krug. Zato je zagonetka malo izokrenuta i većina dece to neće tako povezati - kazao je Boras.

On je dodao da zagonetke moraju uticati za razvijanje kreativnosti, a ne da decu "zafrknete" i onda im date lošu ocenu.

- Ako su dobili jedan, kriva je profesorka - kazao je Boras.

(Telegraf.rs)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: hrvatska kontrolni lose-ocene osnovna-skola zadatak zagonetka zagreb djaci-prvaci
Najnoviji komentari
 • N
  notorious

  Jok, samo neka bubaju napamet, neka ne uključuju mozak. Takvi trebaju vođama!

 • V
  Vlada

  To su naši političari koji se smenjuju u fotelama.

 • Ј
  Јасмина

  Подршка мамама.

Janeta (9) zna čitav svet od kada je njegovu sliku objavila UEFA: Roditelji razmišljaju da ga daju na usvajanje da bi ga spasili od smrtonosne bolesti (FOTO)

Jezive posledice nezapamćene nesreće u Makedoniji: Žena preminula, detetu (9) amputirana ruka

Burna svađa na plaži zbog peškira: Crnogorski funkcioner tukao Srbina! Kazna za uvredu 105 evra, za šamar i pesnice 350 evra

"Upomoć, silovanje!": Krvava devojka vrištala i bežala od migranta iz javnog WC-a! Ovo je drugi slučaj u Zagrebu za nedelju dana

Autobus u Makedoniji sleteo s puta: Povređeno najmanje 27 ljudi, izvlačili ih iz vozila! (FOTO)

Dečaci silovali druga (9) u stanu njegovih roditelja: Agonija je trajala sat vremena, majka otkrila užasnu istinu!

Ribari iz celog regiona došli u Bileću na "Somovijadu": Srbi, Hrvati i Crnogorci se takmičili u lovu, pa je počela i čorba da se krčka (FOTO)

Stranci stigli na Jadran i legli između luksuznih zveri: Svi se pitaju zašto spavaju na mostu pored "audija" i "mercedesa" (FOTO)

Prišao je albanskom kralju prostitucije, izvadio magnum i pucao mu u glavu! A onda izgovorio - TRI REČI NA SRPSKOM (FOTO)

S infuzijom u ruci radi svaki dan na buvljaku: Ovoj ženi treba da se klanja ceo Split (FOTO)

DOBRA VEST ZA KUPCE POLOVNJAKA: U Srbiji, Hrvatskoj i Bosni uskoro dostupni nemački dizelaši - ISPOD CENE

Deka drži na rukama jedva pokretnu baku u vodi: Fotografija sa jadranske plaže je rasplakala mnoge i podsetila šta je prava ljubav (FOTO)

Seo je u "mercedes" svog bratanca, pa su na njega pucala dvojica sa motocikla u pokretu: Novi pokušaj likvidacije u Crnoj Gori

Upali su noću u kuću, maltretirali bosansku porodicu da im kažu gde je novac i zlato: Vezali su ženu, udarali ih i pucali!

Požari zahvatili BiH: Gore šume, plamen se približava kućama, vatrogasci ne mogu da se probiju do nepristupačnih terena!

Kiper se prevrnuo i zgnječio pikap: Četvorica radnika su čudom preživela, od sigurne smrti ih je sačuvao - PESAK! (VIDEO)

ZARONIO U MRAČNE DUBINE PODVODNE PEĆINE KOD SKOPLJA: Trebalo mu 5 sati da siđe na dubinu od 240 metara i obori lični rekord (FOTO)

Crnogorski Mitropolit otkrio STRAŠNU TAJNU O SVETOM VASILIJU OSTROŠKOM! I teško optužio Srpsku pravoslavnu crkvu

SRPSKO KOLO USRED HRVATSKE: Srbi i Hrvati raspalili UŽIČKO u centru Rovinja (VIDEO)

ŽESTOK SEKS NASRED ULICE U MAKARSKOJ: Devojka digla noge, mladić naskočio na nju, prolaznici u šoku gledali vrelu akciju na klupi (VIDEO)

Srpska Sveta Gora u srcu Makedonije: 50 crkava i manastira čuva tradiciju i istoriju Srba, a većina nema pojma za ovo blago (FOTO)

OTKRIVENO KO JE MANIJAK (22): Spuštenih gaća zaskakivao žene na poznatom jadranskom letovalištu. Tri žrtve zapamtile istu stvar

Pronađena nestala Marija (14) koja je pre pet dana otišla u nepoznatom pravcu: Policija nije otkrila gde je bila sve to vreme

Kakvi carevi: Cetinjski vatrogasci zaigrali oro, da proslave pobedu nad požarom (VIDEO)

Čuju se detonacije u Hrvatskoj: Požar zahvatio šumu pod municijom

Pitali su Bosance da li više vole burek sa mesom ili sa sirom i dobili su žestoke odgovore! (VIDEO)

Ispovest Hrvata koja ruši Fejsbuk: Branio je svoje u ratu, ali ne mrzi Srbe, niti sluša Tompsona. Rešio je da kaže sve!

Divljao je BMW-om po Crnoj Gori 201 km/h, pa su ga policajci uhvatili. To mu se više neće ponoviti!

Ana i Igor pozvali goste na venčanje i tražili još jedan svadbeni poklon, pored koverte: Sada o njima pričaju svi Balkanci (FOTO)

Sud blokirao svu imovinu Svetozara Marovića i njegove porodice