Utvrđeno da je Nutela u Austriji kvalitetnija od one u drugim zemljama

Potrošači očekuju isti kvalitet proizvoda iste marke bez obzira u kojoj se zemlji proizvode ili kupuju

  • 14

Velike kompanije prodaju kvalitetnije prehrambene proizvode u Austriji nego u Mađarskoj, iako bi trebalo da su isti jer je reč o istim markama proizvoda, upozorila je mađarska vlada.

Stručnjaci otkrivaju koliko je stvarno štetno palmino ulje iz Nutele

Nadležna agencija u Slovačkoj je ukazala da se proizvodi pod istom markom u toj zemlji razlikuju od onih u Njemačkoj i Austriji.

Mađarska agencija za sigurnost hrane NEBIH ispitala je 24 proizvoda koje međunarodni lanci, kao što su Lidl i Aldi, prodaju i u Mađarskoj i u Austriji.

Rezultati su pokazali da je mađarska verzija napolitanki Manner manje hrskava i da se Nutella iz mađarskih prodavaonica teže maže od one iz austrijskih.

Ministar Janoš Lazar koji vodi kancelariju premijera Viktora Orbana, najavio je da će vlada početi testiranje još većeg broja proizvoda.

Foto: Flickr/ brianc Foto: Flickr/ brianc

Istovremeno je slovačka agencija za kvalitetu hrane upozorila da je utvrdila razlike u ukusu, izgledu i sastavu kod desetak proizvoda koji se pod istom markom prodaju u Slovačkoj, Njemačkoj i Austriji.

Ministarka poljoprivrede rekla je da će to pitanje postaviti na nivou EU.

- Potrošači očekuju isti kvalitet proizvoda iste marke bez obzira u kojoj se zemlji proizvode ili kupuju - istakla je slovačka ministrica Gabrijela Matečna na konferenciji za novinare početkom nedelje.

Foto: Foter/Flickr/ninacoco Foto: Foter/Flickr/ninacoco

Slovački inspektori testirali su u novembru i decembru 22 proizvoda koji se prodaju u malopordaji u Slovačkoj, posebno u Bratislavi, i Austriji, u gradovima uz granicu.

Testirani su različiti proizvodi, uključujući mlečne, mesne i proizvode od ribe, čokolade, pecivo, sir i pića. Uz proveru amabalaže, uključujući informacije o sastavu i težini, analizirani su i boja, aroma i miris proizvoda.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    20. februar 2017 | 14:51

    Zamislite koji je onda kvalitet u Srbiji,sramota!

  • Misirac

    20. februar 2017 | 15:26

    Živa istina.Plazma keks se prodaje u Austriji pod imenom Lane i daleko je ukusnija i bolja nego u Srbiji.Tužno je to što sami sebi uvaljujemo škart a za izvoz ide najbolje.Nutelu i druge strane proizvode neću da komentarišem jer je to već opšte poznato

  • ugljesa

    20. februar 2017 | 15:06

    Pa i jelen pivo je kvalitetnije u austriji nego u srbiji

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA