Sukobljavao se sa Amerikancima, a sada i oni žale zbog njegove smrti: Putinov oproštaj od Čurkina, patriote koji nije znao za poraz (FOTO) (VIDEO)

Vladimir Putin je naglasio da je Čurkin, bez preuveličavanja, bio jedan od najznačajnijih diplomata, "profesionalac najvišeg nivoa, čovek izuzetne inteligencije i neobične energije, retke harizme i smisla za humor, kojeg su iskreno poštovale kolege i zapadni partneri"

  • 4

Šef ruske misije pri UN Vitalij Čurkin iznenada je sinoć preminuo u Njujorku, samo dan pre svog 65. rođendana. Slovio je za iskusnog diplomatu koji je tokom svoje poslednje dužnosti oštro ulazio u verbalne sukobe sa, pre svega, američkim kolegama o ključnim svetlim pitanjima.

Vitalij Čurkin, čovek koji voleo i branio Srbe: Zapadu je udarao šamare zbog Srbije (FOTO) (VIDEO)

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je ruski predsednik Vladimir Putin uputio sinoć saučešće zbog iznenadne smrti stalnog predstavnika Rusije pri UN Vitalija Čurkina.

- Predsednika je rastužila vest o smrti Vitalija Čurkina. Predsednik države izuzetno je cenio Čurkinov profesionalizam i diplomatske talente. Predsednik je izrazio saučešće njegovoj porodici i ruskom Ministarstvu spoljnih poslova povodom smrti Vitalija Čurkina - naveo je Peskov.

Putin je naglasio da je njegove zasluge teško oceniti. Čurkin je bio pravi patriota i građanin koji je čvrsto i dosledno branio ruske pozicije, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Kremlja.

Ruski predsednik Vladimir Putin je naglasio da je Čurkin, bez preuveličavanja, bio jedan od najznačajnijih diplomata, "profesionalac najvišeg nivoa, čovek izuzetne inteligencije i neobične energije, retke harizme i smisla za humor, kojeg su iskreno poštovale kolege i zapadni partneri".

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

- Zasluge Vitalija Čurkina je teško oceniti. Njemu su poveravane odgovorne funkcije u centralnom aparatu Ministarstva inostranih poslova i u inostranstvu. Međutim, njegove sposobnosti su se najbolje pokazale u periodu rada u Stalnom predstavništvu Rusije pri UN. Tokom deset godina, nekad u krajnje napetim uslovima, on je čvrsto i dosledno branio ruske pozicije o najvažnijim pitanjima, što je zahtevalo ogromne napore i veliko samoodricanje. Međutim, koliko god da je bilo teško, on je odlično ispunjavao zadatke i nije znao za poraz - naglasio je ruski predsednik.

Putin je dodao da je Čurkin bio pravi patriota i građanin, i da će pozitivno sećanje o njemu zauvek ostati u srcima svih onih koji su ga znali.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je sinoć da je "šokiran" vešću o smrti Vitalija Čurkina i uputio saučešće Moskvi.

Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini, povodom smrti ambasadora Rusije pri UN, u pismu upućenom ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu, uputila saučešće i navela da je sa Čurkinom Rusija izgubila jednog od svojih najeminentnijih diplomata.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

- Ja sam lično cenila njegovo ogromno iskustvo i njegovu otvorenost, iskazane u raznim prilikama... Kao stalni predstavnik Rusije u Njujorku igrao je vodeću ulogu u Savetu bezbednosti UN više od 10 godina. Bio je važan sagovornik i za EU u mnogim pitanjima koja su od ključnog interesa za Uniju u UN, uključujući i ona oko kojih se EU i Ruska Federacija nisu ovek slagale - saopštila je pres služba Mogerinijeve njene reči.

Ambasadorka SAD pri UN Niki Hejli nazvala je preminulog ambasadora Rusije pri toj međunarodnoj organizaciji "prijatnim kolegom" koji je vešto predstavljao svoju naciju. AP navodi da je Hejlijeva, koja je funkciju preuzela prošlog meseca, izdala saopštenje ubrzo nakon vesto o Čurkinovoj smrti. Ona je navela da se nije uvek slagala sa njim, ali da je on "bez dileme zastupao pozicije svoje zemlje uz veliko umeće".

Bivša predstavnica SAD pri UN Samanta Pauer izjavila je da je Vitalij Čurkin bio izuzetno brižan čovek i maestro diplomatije koji se zalagao za saradnju između Moskve i Vašingtona.

- Očajna sam zbog smrti stalnog predstavnika Rusije pri UN Vitalija Čurkina. Bio je maestro diplomatije i izuzetno brižan čovek koji je radio sve što je mogao kako bi se prevazišle nesuglasice između SAD i Rusije - napisala je ona na svom nalogu na Tviteru.

Upravo sa Paurevom je imao jedan od zanimljivijih verbalnih sukoba u decembru prošle godine. Naime, predstavnica SAD je tadašnju situaciju u Alepu između ostalog uporedila sa masakrom u Srebrenici, a on joj je uzvratio da "nije Majka Tereza".

Čurkin je, na optužbe Pauerove da se u sirijskom gradu Alepu čine zločini nad civilima, rekao da američka ambasadorka nije u poziciji da nastupa "kao da je Majka Tereza" jer, kako je istakao, predstavlja zemlju sa slabim rezultatima na polju poštovanja ljudskih prava.

Pauer je, govoreći na sednici u Njujorku, uporedila situaciju u Alepu sa ozloglašenim zločinima nad civilima, uključujući hemijski napad na Kurde u iračkoj Halabdži 1988, genocid u Ruandi 1994. i srebrenički masakr 1993. Ruski ambasador, koji je Savet izvestio o oslobađanju Alepa, poručio je na to Pauerovoj da "ne izgubi iz vida koju zemlju predstavlja".

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

– Setite se rezultata svoje zemlje pre nego što počnete da iznosite mišljenje sa pozicije moralne ili bilo koje druge vrste nadmoći. Istorija i Bog će prosuditi ko je za šta kriv – rekao je Čurkin.

On je, takođe, ukazao na ulogu koju je, kako je rekao, "zapadni trio" igrao u eskalaciji sirijske krize i invaziji SAD na Irak 2003. što je dovelo do formiranja Islamske države.

Nema sumnje da su Vitalija Čurkina svi poštovali, bez obzira da li su se slagali s njim ili ne, i njegovom smrću svet je izgubio vrsnog diplomatu.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA