ETF, FON i Matematički pokrenuli veliko IT pitanje: Hoće više mesta za studente

Od ministarstva je stiglo uputstvo da fakulteti moraju po ubrzanom postupku da akredituju stručne programe za povećan broj studentskih mesta

  • 1

Tri fakulteta Univerziteta u Beogradu - ETF, FON i Matematički, koji imaju informatičke programe, podneli su zahtev Ministarstvu prosvete za proširenje upisnih kvota na tim smerovima.

Oni su se odazvali na Akcioni plan Vlade Srbije za razvoj IT sektora u našoj zemlji, koji ima ekstremni potencijal, a koji zbog malog broja svršenih stručnjaka na godišnjem nivou svake sezone ostane kratak za bar 1000 mesta u firmama koje vape za novim programerima.

Usvojen akcioni plan za pomoć IT sektoru: 1,5 miliona evra ide u prekvalifikaciju novih stručnjaka

Kako je rečeno na današnjoj sednici Senata UB, od ministarstva je stiglo uputstvo da fakulteti moraju po ubrzanom postupku da akredituju stručne programe za povećan broj studentskih mesta.

Dekan ETF-a prof. Zoran Jovanović kaže da rade na tome da se poveća broj upisanih studenata na smeru softversko inženjerstvo.

On je rekao da je ideja da se kvota poveća za 60 mesta i to 50 samofinansirajućih i 10 budžetskih studenata.

- Neophodno je da ministarstvo obezbedi dodatni prostor za naš fakultet, što je uslov za akreditaciju -  pojasnio je Jovanović.

Univerzitet u Beogradu u narednoj školskoj akademskoj godini upisaće 14.850 studenata, od toga 9.511 studiraće o trošku države.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Сале

    22. februar 2017 | 18:35

    Наравно набили су школарине па да се омасте док могу. Штанцовање и.отимање!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA