Crvena poternica za džihadistom iz Bosne: Otišao u Siriju, sa sobom poveo ženu i devetoro dece, sada ga traži Interpol

On je na spisku osoba za kojima je raspisana tzv. crvena poternica nakon što je utvrđeno da je još 2013. godine otputovao u Siriju

  • 11

Interpol je na zahtev vlasti Bosne i Hercegovine, raspisao međunarodnu poternicu za državljaninom te zemlje Amirom Džinićem, za kojim se traga zbog povezanosti s terorističkom organizacijom Islamska država (ID), preneli su lokalni mediji ističući kako se on sada pridružio grupi od deset državljana BiH za kojima zbog istog razloga tragaju policije širom sveta.

Jedan od najtraženijih džihadista je ubijen: Njegova poslednja poruka pred smrt uterala je strah u kosti vođama ISIS-a

Džinić (43), poreklom iz Tešnja u centralnoj Bosni, pod istragom je zbog krivičnih dela organizovanja terorističke grupe, finansiranja terorističkih aktivnosti i terorizma.

Prema navodima "Dnevnog avaza", on je na spisku osoba za kojima je raspisana tzv. crvena poternica nakon što je utvrđeno da je još 2013. godine otputovao u Siriju, a sa sobom je poveo i suprugu te čak devetoro dece.

Almir, jedan od njegovih sinova, u BiH se vratio 2016. godine i odmah je uhapšen. Priznao je krivicu zbog učestvovanja u terorističkim aktivnostima i pridruživanja paravojnim grupama. Ipak, uprkos tome osuđen je na skandalozno blagu kaznu od samo godinu dana zatvora. Prema informacijama kojima raspolažu bezbednosne agencije u BiH, Džinić i njegova supruga i ostala deca i dalje su u Siriji.

Zbog krivičnih dela povezanih s terorizmom Interpol je, na zahtev iz BiH, ranije raspisao poternice za Edinom Alijevim, Samidom Cicvarom, Naserom Arnautom, Ramom Grahovićem, Ibrom Čufurovićem, Edinom Pečenkovićem, Jasminom Keserovićem, Sulejmanom Mešanovićem i Senadom Kasupovićem. Traga se i za Ahmedom Zuharijem koji, uz državljanstvo BiH, ima i državljanstvo Saudijske Arabije.

(Telegraf.rs/Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pravda

    22. februar 2017 | 20:41

    Ово су следбеници алијиме исламске декларације. Овакви и њима слични, желе поновљени правни поступак против Србије, тј. против цјелокупног српства.

  • Muhamed - Zenica

    22. februar 2017 | 18:35

    Izdaju potjernicu i na kraju (ako ga uhapse) dobije vrlo blagu kaznu. Nasa drzava je saucesnik u terorizmu jer omogucava ovakvim psihopatama da nastave raditi to sto rade. Nadam se samo da je ovo djubre kupilo karte u jednom pravcu za sve clanove porodice i da vise nece nikada nogom krociti u BiH.

  • J@sko

    22. februar 2017 | 18:24

    Ko se ide neka ide.Ali bez povratka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA