≫ 

Sjajne vesti za sve koji prirodnim putem ne mogu da postanu roditelji: Vantelesna oplodnja o trošku države do 42. godine života

Pretpostavlja se da u Srbiji više od 200.000 parova ima problem sa sterilitetom

  • 0

Država je podigla starosnu granicu za žene koje ulaze u proces biomedicinski potpomognute oplodnje sa 40 godina na 42 godine.

Poklanjanje zamrznutih embriona će uskoro biti moguće u Srbiji?

- Činjenica da je sama starosna granica povećana je ohrabrujuća i to je jedan korak u moru koraka koji nas očekuju u narednom periodu. Nadamo se da će biti još nekih povećenja starosnih granica i da će mnoge žene imati šansu da se ostvare kao majke i nadam se da ću i ja uspeti u tome -  objašnjava Gordana Đorđević.

Vest da je država odlučila da podigne starosnu granicu za žene koje ulaze u postupak vantelesne oplodnje, pozdravljaju i lekari, ali i udruženja koja se zalažu da u Srbiji bude više beba.

- Naši dopisi su urodili plodom ali mi bismo želeli da se nastavi ovako pozitivna atmosfera, da se starosna granica pomera ali ujedno želimo da apelujemo na grad s obzirom na druge lokalne samouprave i da Beograd finansira još jednu vantelesnu oplodnju jer bi to naravno svim parovima značilo - navodi Sandra Jovanović iz Udruženja "Šansa za roditeljstvo".

Foto-Ilustracija: Profimedia/Alexandre Jacques, Pixabay Foto-Ilustracija: Profimedia/Alexandre Jacques, Pixabay

Prof. dr Aleksandar Stefanović iz Republičke komisije za biomedicinski potpomognutu oplodnju navodi da je starosna granica pomerena na 42 godine.

- Dobili smo zvanično i odluku i novim pravilnikom o obimu i sadržaju kojim se predviđaju prava iz obaveznog osiguranja koji je stupio na snagu pre nekoliko dana. Predviđena su tri pokušaja a starosna granica se pomerila na 42 godine, tako da to su veoma lepe vesti za mnoge parove - objašnjava Stefanović.

Pretpostavlja se da u Srbiji više od 200.000 parova ima problem sa sterilitetom a, iz razno-raznih razloga, mnogi odlažu roditeljstvo. Struka savetuje da ako posle godinu dana redovnih odnosa ne dođe do začeća, parovi potraže pomoć lekara. Kažu da i posle 40-te ne treba gubiti nadu.

- Medicinski je potpuno opravdano, mi smo o tome pričali tokom protekle godine, to je savetovala i Republička stručna komisija, i iskustva drugih država sveta su takve da se te granice pomeraju, mi sada imamo i mnogo starije trudnice - rekla je Stefanović.

Prošle godine, o trošku države omogućeno je 4.616 pokušaja lečenja neplodnosti vantelesnom oplodnjom. U 2.074 slučaja bebe su ili rođene ili su na putu.

Za ovu godinu Fond za zdravstveno osiguranje potpisao je ugovore i sa 11 privatnih ustanova u kojima parovi mogu to da urade o trošku države, a vantelesna oplodnja se obavlja i u pet državnih klinika.

(Telegraf.rs/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA