U Vukovaru se ponovo pojavilo "Srpsko porodično stablo": Osvanuo grafit drveta sa obešenim telima (FOTO)

Organizacija Amnesti Internešenel je u izveštaju za prošlu godinu upozorila Hrvatsku na brojne probleme u oblasti ljudskih prava

  • 30

U Vukovaru se na ulicama i trgovima ponovo pojavilo "Srpsko porodično stablo" - grafit koji vređa Srbe, a fotografije su se proširile i na društvenim mrežama.

Antisrpski skup u centru Zagreba: Pevale se nacionalističke pesme, vijorile se zastave sa ustaškim simbolima

Grafit ima crnu podlogu na kojoj je iscrtano stablo sa obešenim telima uz tekst "Serbian family tree" (odnosno srpsko porodično stablo).

Kako navodi regionalna televizija N1, taj natpis se povremeno pojavljuje na ulicama i trgovima u Hrvatskoj - pre četiri godine u Zagrebu, prošle godine na drvetu kod ulaza u obdanište u vidu nalepnice i na ulicama Petrinje.

Organizacija Amnesti Internešenel je u izveštaju za prošlu godinu upozorila Hrvatsku na brojne probleme u oblasti ljudskih prava.

U tom dokumentu navodi se da u Hrvatskoj i dalje ima diskriminacije nacionalnih manjina i navodi kako se Srbi povratnici suočavaju s problemom povraćaja imovine, a da je pravo na upotrebu manjinskih jezika i pisma i dalje politizovano i nesprovedeno u nekim gradovima.

Ta organizacija je navela i da je period političke nestabilnosti krajem godine bio propraćen porastom nacionalističke retorike i govora mržnje, naročito prema Srbima, izbeglicama i migrantima.

"SRBE NA VRBE": Ispred vrtića u Zagrebu pojavila se nalepnica koja poziva na linč Srba (FOTO)

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maks

    24. februar 2017 | 14:51

    Kao Hrvat to ostro osudujem. Ne ulazim sad u ono " ee vi ste ovo ili ono tad i tad" Briga me. Sramota i bruka, ma tko god to napravio.

  • Plus-minus

    24. februar 2017 | 16:08

    Samo najveći kreten moze ovako sto podržati ili na bilo koji način opravdavati ovu budalestinu. Ja sam Hrvat i imam puno poznanika i prijatelja Srba , nikakvih ekscesa nema a ove "mangupe" sto rade ovakve stvari treba dobro propustiti kroz sake pa nebi vise nikada tako sto palo na pamet.

  • Zeljko

    24. februar 2017 | 15:02

    Ovo stablo je slika i prilika kako se u 27 godina rijesava visak gladnih i nezaposlenih u hrvatskoj......u hrvatskoj nedostaje milion stanovnika........

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA