Sklopljen prvi gej brak u Sloveniji: "Konačno je došao taj momenat"

Slovenija je odobrila istopolne brakove po zakonu koji gej parovima daje uglavno ista prava kao i heteroseksualnim, ali bez prava da usvajaju decu

  • 23

Prvi gej brak u Sloveniji sklopljen je juče u Mariboru. Zakon o istopolnim brakovima usvojen je u Sloveniji pre deset meseci, nakon što je prihvaćen na referendumu održanom u decembru 2015. godine.

Slovenija odobrila gej brakove, ali nemaju prava da usvajaju decu

- Konačno je došao taj momenat u kome je društvo zaista prihvatilo celu stvar, pa je postalo dovoljno zrelo da nas prihvati kao obične ljude koji žive, kupuju, troše, putuju - rekao je Grega, momak koji je danas stupio u brak sa svojim partnerom.

Slovenija je odobrila istopolne brakove po zakonu koji gej parovima daje uglavno ista prava kao i heteroseksualnim, ali bez prava da usvajaju decu.

Prava registrovanih partnera istog pola sada su uglavnom izjednačena sa pravima ljudi u bračnim i vanbračnim heteroseksualnim zajednicama.

To podrazumeva, između ostalog, pravo na zdravstveno, penzijsko osiguranje i nasleđivanje, prenosi regionalna tv N1.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brta

    26. februar 2017 | 08:13

    Propast sveta!

  • Miloš

    26. februar 2017 | 09:00

    Da nije tužno bilo bi smešno. Nadam se da neće brujati sad svi mediji o tome, jer ako mi deca to vide, ne znam kako bih im objasnio to.

  • Pakistanac

    26. februar 2017 | 08:15

    Pod hitno vratiti inkviziciju!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA