Vesli Klark investira 5,6 milijardi dolara na Kosovu!

Firma glavnokomandujućeg NATO u vreme rata na KiM podnela zahtev za licencu za eksploataciju uglja na zapadu pokrajine, od kojeg bi proizvodila sintetičko gorivo

  • 0

Glavnokomandujući NATO u vreme rata na Kosovu Vesli Klark planira povratak na tu teritoriju težak više milijardi dolara, tvrdi bečki ekonomski dnevnik "Virtšaftsblat".

Klarkova kanadska firma koja investira u sektor energetike, “Enviditi”, uputila je upit za dobijanje licence za eksploataciju uglja na zapadu Kosova. "Enviditi” želi da od dobijenog uglja proizvodi sintetičko gorivo i namerava da investira 5,6 milijardi dolara u narednih šest godina, ukoliko dođe do realizacije posla.

Klarkova firma računa da bi na zapadu Kosova dnevno mogla da proizvodi do 16 miliona litara ili 100.000 barela goriva, ukoliko budu pronađene dovoljne rezerve.

Rezeve uglja na čitavom Kosovu se, kako dodaje “Virtšaftsblat”, procenjuju na oko 14 miliona tona.

Bivši američki general je oduvek negovao odlične odnose s vladom kosovskog premijera Hašima Tačija, ukazao je list, dodajući da je Ministarstvo privrede u Prištini potvrdilo da je bilo sastanka s predstavnicima “Enviditi”, ali da je sve dalje u vezi s licencom u nadležnosti vlade.

Direktor “Enviditi” Džef Brukman potvrdio je bečkom dnevniku da postoje projekti za Kosovo, ali nije želeo da otkriva detalje. Prednost metode “ugalj do likvidnosti”, na koju se oslanja “Enviditi”, jeste to što se mogu koristiti nalazišta uglja na većoj dubini.

“Enviditi” ima sličan projekat u Mongoliji, gde je kompanija otkupila 780 kvadratnih kilometara zemljišta sa dokazanim nalazištima uglja. Metoda proizvodnje goriva iz uglja je poznata još od Drugog svetskog rata, i koristi se uobičajeno u vremenima visokih cena nafte.

Ova metoda, međutim, proizvodi i relativno mnogo štetnih gasova jer se ugalj podzemno sagoreva do gasnog stanja, a potom pretvara u tečnost. Završni proizvod nije lošiji od dizela prema termičkim osobinama, a može biti korišćen i za proizvodnju struje, đubriva i plastike, naveo je “Virtšaftsblat”.

Klark je u više navrata investirao u alternativne oblike energije. On je direktor u američkoj firmi “SoloPauer”, a u finansijskom svetu SAD drži i više mesta kao član upravnog odbora.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA