≫ 

Stolar Mile iznenadio: Do sada je poklanjao stolice za decu, ali ovaj njegov potez niko nije očekivao (FOTO)

Mile je i ovoga puta opravdao nadimak "Čovek velikog srca"

  • 17

Tužna priča o porodici Savanović iz zaseoka Pejzić polje kraj Potkozorja, u blizini Banja Luke, naterala je stolara Milorada Jurkovića da pređe preko 700 kilometara kako bi došao do ove porodice.

Mile stolar ima srce kao div: Poklanja kolica za osobe sa invaliditetom. Care, svaka čast! (FOTO)

Porodice Savanović već godinama živi u teškim uslovima sa desetoro dece. Imali su samo jednu želju - da dobiju kravu, kako bi deca svakog jutra za doručak popila po šolju mleka.

Glava ove višečlane porodice, Željko Savanović, ostao je bez posla, a briga o porodici, bolesnoj ženi i staroj majci pala je na njegova pleća.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Najteže je zimu preživeti, nismo imali ni struju, ni toplu vodu. Žena mi je teško bolesna, ima problem sa bubrezima, za njene lekove mi treba oko 500 konvertibilnih maraka. Majka je takođe bolesna, a da vam ne pričam koliko je potrebno za desetoro dece. Struju smo sada dobili, međutim, vodu imamo nekoliko dana, pa onda nemamo - kaže nam Željko.

Kada nestane voda, starija deca sa kanisterima odlaze po vodu.

- Nas je trinaestoro u porodici, svaki dan kuvamo, peremo veš, deca se moraju kupati. Šta možemo, takva je subina, najbitnije je da smo zdravi, biće svega - poručuje Željko koga volja ne izdaje.

Skromni po svojoj prirodi, kako nam kažu i njihove komšije, porodica Savanović nikada ništa nije tražila. Stolar Mile, koji je odavno imao priliku da upozna ovu porodicu, setio se njihove želje da u dvorištu imaju kravu i odlučio je da im, uz pomoć dobrih ljudi, tu želju i ispuni.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Oni nisu tražili ni patike ni kompjuter, deca nisu tražila igračke. Setio sam se Željkove priča da bi bilo dobro da imaju kravu jer od nje mogu dobiti mleko i napraviti sir. Zato sam odlučio da pomognem. Kravu smo našli u okolini Prijedora i dovezli smo je do Savanovića - priča nam Mile.

Čovek velikog srca, koji se godinama upoznaje sa porodicama koje žive u teškim socijalnim uslovima, kaže da ga je ova priča posebno ganula.

- Kada vam neko kaže da želi šolju toplog mleka, ostaje nam da se zapitamo gde smo kao društvo, kao pojedinci došli. Ne mogu vam opisati osećaj njihove sreće kada smo se pojavili sa kravom u dvorištu. Zahvaljujem se Žejku, našem domaćinu koji ima divnu decu, vrednu, urednu i vaspitanu - priča Mile.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Željko i supruga Suzana svoju sreću i zahvalnost nisu mogli da sakriju.

- Veliko hvala Miletu i njegovom timu. Sa kravom koju sada imamo biće mnogo lakše, deca vole mleko, pravićemo i sir. Najbitnije mi je zdravlje moje porodice, jer se sve može kupiti novcem, ali zdravlje nikada - poručuje skromni čovek.

Stolar Mile, koji je i ovoga puta opravdao nadimak "Čovek velikog srca", kaže da svoju misiju nastavlja. Osim što je do sada izradio više od 900 hranilica za bebe, Mile je počeo da pomaže starijim licima tako što im popravlja stolariju.

Na pitanje dokle će stići i šta će još uraditi kako bi pomogao ljudima, Mile kaže da granica nema, osim vremena koje mu ponestaje jer je mnogo onih kojima je pomoć potrebna, a ne traže je, kao što je porodica Savanović.

(Dragana Ivanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Shone

    28. februar 2017 | 00:44

    Da pozivis dugo u zdravlju i sreci!

  • Olja

    28. februar 2017 | 00:44

    ziveli!

  • Student

    28. februar 2017 | 01:22

    "Dobro se dobrim vraca" pa i tebi gospodine Mile neka se vrati sve dobro u zivotu.nema reci koja moze opisati tvoju plemenitost.Ziv bio,sve najbolje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA