≫ 

Narodna biblioteka Srbije slavi 185. rođendan: Za sve koji se danas učlane 50 odsto popusta!

Narodna biblioteka Srbije povodom proslave 185. rođendana, pripredila je bogat kulturni program posvećen srpskim književnicima, a ujedno poziva javnost da se afirmišu vrednosti nacionalne kulture

  • 3

Povodom 185. rođendana Narodne biblioteke Srbije danas će biti organizovani programi posvećeni srpskim književnicima i bibliotekarima.

 Ima nade: Malena Nada Lazarević je tokom prošle godine pročitala 298 knjiga!

To će ujedno biti i poziv javnosti da se afirmišu vrednosti nacionalne kulture i prepozna značaj i uloga biblioteka u savremenom društvu.

Program će početi u 11 sati, centralnom manifestacijom, na kojoj će se obratiti upravnik Narodne biblioteke Srbije Laslo Blašković i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

Tom prilikom biće uručena nacionalna nagrada u oblasti bibliotekarstva "Janko Šafarik" Miloradu Vučkoviću, bibliografu savetniku i načelniku Centra za uzajamnu katalogizaciju Republike Srbije.

Foto: Mihajlo Pavić Foto: Mihajlo Pavić

Od ove godine, na rođendan Narodne biblioteke Srbije, svoju reč biblioteci darovaće po jedan istaknuti poslanik naše kulture. Ove godine to će biti Ivana Dimić.

Program se potom nastavlja dvema novim izložbama "Maska Miloša Crnjanskog i "Vek Disa i Bojića".

Posetioci će imati priliku da vide originalna štampana izdanja i rukopise pojedinih pesama dvojice književnika, Vladislava Petkovića Disa i Milutina Bojića uz dodatak pojedinih novinskih priloga i eseja koje su takođe pisali.

Pored odabrane građe, na izložbi će biti dostupne digitalne kopije celokupnog poetskog opusa pisaca, objavljivanog u književnim časopisima toga vremena.

U okviru razgovora Najčitanija knjiga u 2106. godini, u kome će učestvovati književnik Dragan Velikić, biće reči o fenomenu najčitanijih knjiga u bibliotekama u Srbiji i razmotriće se šta najčitanije knjige govore o književnom ukusu određenog perioda, o interesovanjima čitalačke publike, kao i o nama samima.

Povodom rođendana Narodne biblioteke Srbije, oni koji se danas učlane u Biblioteku imaće popust od 50 posto.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goga

    28. februar 2017 | 14:43

    Najcitanija knjiga--- koje god.?

  • Перагеније

    28. februar 2017 | 14:42

    "Мала грешка": НБС је основана 1838. године, не како ви тврдите 1832., када се окупило пар људи... И основана је у Крагујевцу, а не у Београду.

  • BASA

    1. mart 2017 | 12:52

    Narodnoj biblioteci , " cestitamo Godisnjicu " ! Njeni clanovi !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA