≫ 

Velika sezonska prognoza: U Evropi na proleće šaroliko, a u Srbiji? Oprez od poplava, stizaće nam hladan vazduh sa severa

Nakon što su delovi Balkana ove godine proživeli jednu od najhladnijih zima, proleće će pratiti prosečne temperature za to doba godine

  • 2

Poznata američka privatna meteorološka služba AccuWeather objavila je sezonsku prognozu za Evropu za nadolazeće proleće.

Već ste se navikli na toplo vreme koje je stiglo u Srbiju? Evo dokle će da traje (FOTO)

Prema prognozi AccuWeathera, hladno vreme zadržaće se sledećih dana na području severne i istočne Evrope.

- Spremanje zimskih kaputa neće dolaziti u obzir za stanovnike Londona, Amsterdama, Berlina, Varšave i Minska sve do početka aprila - pišu meteorolozi AccuWeathera.

Za one koji će hteti da pobegnu od hladnoće AccuWeather predlaže da posete Mediteran, gde će prave prolećne temperature prvo stići.

Produžena zima od Velike Britanije do severne Evrope

Zbog prodora polarnog vazduha, tokom aprila na području Velike Britanije, Belgije, Francuske, Holandije, Nemačke i Danske činiće se kao da je zima u punom jeku.

Razdoblje ispod prosečnih temperatura trajaće tokom celog aprila, a tek u maju se očekuju temperature uobičajene za proleće.

Foto: accuweather.com Foto: accuweather.com

Od Španije do Italije pravo proleće

Najtoplije će u proleće biti na području koje se proteže od Španije preko juga Francuske do Italije. Naleti toplog vazduha iz Afrike rezultiraće nadprosečnim temperaturama na tom području, a moguća su i sušna razdoblja.

Najkišovitije će biti tokom prve polovine sezone.

Oluje prete Francuskoj i Nemačkoj

Uprkos hladnom početku proleća, naleti toplog vazduha pojačaće se na području Francuske i Nemačke tokom aprila. Upravo će ti topli prodori stvoriti uslove za moguće izraženije grmljavinske oluje.

Najveća opasnost od jakih oluja postoji na području istočne i središnje Francuske te južne Nemačke.

- Ove oluje mogle bi dovesti do orkanskih vetrova i velikih poplava -  upozorava AccuWeather. Postoji opasnost čak i od pojave tornada.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Na Balkanu vrlo promenljivo

Nakon što su delovi Balkana ove godine proživeli jednu od najhladnijih zima, proleće će pratiti prosečne temperature za to doba godine.

Početak proleća na području Balkana obeležiće nešto niže temperature nego što je uobičajeno, piše AccuWeather, dodajući da će od sredine aprila pa sve do juna biti česte promenljive temperature.

Topliji talas sa Mediterana prodiraće duž Balkana, ali će s druge strane hladniji vazduh sa severa Evrope dovesti do povremenih perioda ispodprosečnih temperatura.

Meteorolozi AccuWeathera upozoravaju i na moguću opasnost tokom prolećnih meseci u obliku poplava, do kojih bi moglo doći kada krene otapanje snega u planinama.

- Ova opasnost bit će tim veća ako otapanje snega počne da se događa istovremeno s olujama praćenim obilnom kišom - zaključuje AccuWeather.

Foto-ilustracija: Tanjug/Rade Prelić Foto-ilustracija: Tanjug/Rade Prelić

U prilog tome govori prognoza RHMZ, prema kojoj će i u narednim danima postojati tendencija poratsa vodostaja na Savi i Dunavu.

- Do juče je Sava bila ispod tri metra, a za subotu se prognozira da bi mogla da bude na "koti 409". Iako se radi o značajnom porastu vodostaja, to još nije opasno, pošto se granica redovne odbrane od poplava nalazi na 500 cm, a od vanredne na 600 cm - piše na njihovom sajtu.

Slična situacija je i sa Dunavom u Zemunu, koji bi do vikenda trebalo da naraste na 470 centimetara. Granica redovne odbrane od poplava za ovu reku je na 550, a vanredne na 650 cm.

(Telegraf.rs / Večernji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar

    28. februar 2017 | 21:25

    Kao što nisu pogodili kakva će biti zima, tako neće pogoditi ni za proleće.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA