1. mart je crni dan za Srbe, to nije nikakav praznik: Ovako je Dodik prokomentarisao Dan nezavisnosti BiH (VIDEO)

"Srbi iz tadašnje BiH nisu bili za njeno izdvajanje iz Jugoslavije i srpski narod nije učestvovao na referendumu"

  • 84

Predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik, izjavio je da je 1. mart provokacija i uvreda, te da taj datum za Srbe nije praznik, niti će ikada biti.

Dodik: Obaveštajna struktura BiH pod uticajem Izetbegovića

- Za Srbe je to bio crni dan, jer je na Baščaršiji ubijen srpski svat. Crn je dan jer se našao neko da puca na svatove i ubije srpskog svata. Prvi mart znači i poruku drugima da moraju da prihvate majorizaciju i tutorstvo i da je mišljenje samo jedne strane, onako kako oni to žele, tačno - rekao je Dodik na pitanje Srne da prokomentariše obeležavanje 1. marta koji se u delu Federacije BiH slavi kao "dan nezavisnosti BiH".

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

On je naglasio da upravo zahtev bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića za reviziju presude po tužbi protiv Srbije najslikovitije govori o tim namerama.

- Srbi iz tadašnje BiH nisu bili za njeno izdvajanje iz Jugoslavije i srpski narod nije učestvovao na referendumu o samostalnosti i nezavisnosti BiH održanom 1992. godine, a politički predstavnici srpskog naroda nikada nisu dali niti će dati saglasnost da se 1. mart proglasi bilo kakvim danom u BiH - poručio je predsednik Srpske.

On je naglasio da je taj uporni pokušaj nametanja koji dolazi iz Sarajeva dokaz da BiH kao takva ne može da egzistira i da opstane.

- Republika Srpska će nastaviti da slavi svoje praznike, ali ne želi da joj neko nameće tuđe, pogotovo ne Bakir Izetbegović i njegovi istomišljenici koji vrše “talibanizaciju” politike u BiH - naglasio je predsednik Republike.

Inače, Bosna i Hercegovina danas obeležava 25 godina od kada se većina njenih građana na međunarodno priznatom referendumu opredelila za nezavisnost. Ovaj datum jedan je od najznačajnijih u istoriji ove države, jer je tada više od hiljadu godina staroj državi BiH vraćena nezavisnost i međunarodni subjektivitet nakon raspada Jugoslavije.

Referendum o nezavisnosti BiH održan je 29. februara i 1. marta 1992., kada je više od dve trećine građana, tačnije 64,31 posto izašlo na referendum. Za nezavisnu i suverenu Bosnu i Hercegovinu glasalo je 99,44 posto građana koji su izašli na referendum.

Pogledajte kako je izgledala Svečana akademija koja je u Sarajevu organizovana povodom 1. marta:

(Telegraf.rs/ Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cobu

    1. mart 2017 | 14:34

    gospon dodik ovo je medjunarodno priznata bih cestitke dolaze od svjetaki lidera od kraljevski porodica a ne iz s koreje

  • Km

    1. mart 2017 | 15:14

    Ma tebi je sve crno jado jadni.Srecan dan nezavisnosti drzavo BIH.

  • Kiki

    1. mart 2017 | 17:00

    Pre mesec dana Dodik je izjavio da mu ekonomija nije na prvom mestu. To je pre par dana izjavio I Izetbegovic. A iz BiH je pobeglo 1, 8 miliona ljudi svih nacionalnosti. Sa takvima nema napredka. Moraju da se pojave novi koji ce 99, 99% svog vremena posvetiti razvoju. Inace ostade BiH prazna mnogo pre Srbije I Hrvatske.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA