Pronađena masovna grobnica sa telima 800 beba u crkvenom sirotištu: Otkriveni stravični detalji, svake nedelje odigravao se užas (VIDEO)

DNK analizom odabranih ostataka potvrđeno je da su preminula deca bila uzrasta od 35 nedelja do tri godine

  • 11

Forenzički eksperti tvrde da su pronašli masovnu grobnicu za malu decu u nekadašnjem katoličkom sirotištu u Irskoj, gde već decenijama postoje sumnje u nezabeležene sahrane, saopštila je danas državna Komisija za sirotišta.

Najkrvaviji užas u Iraku do sad: Pronađen krater koji je služio kao masovna grobnica za 4.000 tela

Time je potvrđen rezultat istrage koju je 2014. sproveo lokalni istoričar našavši smrtovnice za oko 800 dece koja su preminula u tom sirotištu u Tuamu, u okrugu Galvej, otkako je otvoreno 1925, pa sve dok nije zatvoreno 1961, prenosi AP.

Komisija je saopštila da je iskopavanjima na toj lokaciji od novembra do januara pronađena podzemna struktura podeljena na 20 prostorija koja sadrži "značajne količine ljudskih ostataka".

DNK analizom odabranih ostataka potvrđeno je da su preminula deca bila uzrasta od 35 nedelja do tri godine i da su sahranjena u vreme kada je sirotište bilo otvoreno, zaključuje se u saopštenju.

Daljim istaživanjem utvrđeno je da su deca živela u teškim uslovima, uglavnom neuhranjeni i bolesni. Nedeljno su umirale dve bebe.

Neudate žene i njihova deca smatrala su se mrljom na slici Irske kao pobožne katoličke nacije. Bili su i problem za njihove očeve, posebno za moćnike poput sveštenika i bogatih, oženjenih muškaraca.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA