≫ 

Ovo je spisak najčudnijih drevnih srpskih ženskih imena: Nikad niste čuli da se neko tako zove, a divna su

Predstavljamo vam trideset starih imena i njihova značenja koja su, kao i imena, podjednako zanimljiva

  • 22

U moru internacionalnih imena, neka od najstarijih srpskih imena i njihovo značenje pala su u zaborav. Zato smo došli u situaciju da danas neka od njih zvuče čudno, a zapravo je reč o neverovatno starim i prelepim imenima iz srpske prošlosti.

Ova imena su dobijala deca u Jugoslaviji 1981. godine: Svaki drugi sin bio je Aleksandar, a i junaci su dobijali svoje imenjake

Predstavljamo vam trideset starih imena i njihova značenja koja su, kao i imena, podjednako zanimljiva.

Agnja i Agnjica su imena koja simbolišu čistoću, nevinost i čast. Belosava i Bjelosava su imena stvorena od reči "belina/bjelina” i "slava”. Ime Belosava je nosila kraljica Srbije od 1234. do 1243. godine, žena kralja Vladislava Nemanjića.

Ime Vojislava je simbolisalo ženu ratnicu. Najpoznatija Vojislava je bila sestra velikog župana Stefana Nemanje, žena Kulina bana.

Gavrila i Gavrilka su ženska imena izvedena od muškog imena koje se daje po biblijskom arhanđelu Gavrilu. Značenje imena je – Bog je moja snaga.

Despina ili Despinja su imena koja su u doslovnom prevodu označavala gospodarice, ali je nepoznato da li su bila rezervisana samo za "plavu krv”.

Đuka i Đurđina su imena nastala od "Georgina”, a predstavljaju zemljoradnicu, onu koja obrađuje zemlju. Majka slavnog srpskog naučnika zvala se Georgina Đuka Tesla.

Evdokija je ime nastalo od grčke reči "eudokia” što znači dobra volja ili blagonaklonost. U našoj istoriji značajna je Evdokija Anđel, prva žena Stefana Nemanjića.

Žanka je božanstvena žena, dok je Zorka dar zore. U određenim varijacijama oba imena su još uvek u upotrebi.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ikonija je jedno od imena koja su i danas u upotrebi, a izvedeno je od ikone, slike na drvetu, platnu ili kamenu koja predstavlja neko božanstvo ili svetitelja.

Jaglika je ime koje se davalo devojčicama rođenim dok je kuća u žalosti, na primer, ako je otac poginuo pre rođenja deteta i slično.

Kadivka/Kadeva/Kadiva su imena nastala po nazivima za svilenu tkaninu, a mogu da se odnose i na vrstu cveća.

Leposava/Ljeposava je ona kojoj se želi da bude sva lepa, a ime se pominje u narodnoj pesmi "Ženidba Milića Barjaktara”. Ljepava je varijacija imena "Lepava“, ona kojoj se želi da bude lepa.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Manduša je varijanta imena nastala od Magdalena (ona koja potiče iz Magdale). Ime je poznato zbog Marije Magdalene, koja je bila bliska učenica i pratilja Isusa Hrista.

Najda je ona koja je nađena. Ovo ime su najčešće nosila napuštena deca. Njegomirka je sasvim logična asocijacija na onu koja neguje, predodređenu da bude ona koja pomaže i oslobađa bola.

Obradinka je ona koja je unela radost u neki dom, prekinula tugu zbog gubitka ili čekanja prinove.

Poleksija je ime koje je i danas u upotrebi, a vlasnica ovoga imena trebala bi biti gostoljubiva. Od čuvenih žena sa ovim imenom izdvaja se Poleksija Karađorđević koja je bila ćerka kneza Aleksandra Karađorđevića.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Roksanda i Roksandra se smatraju romskim imenima, ali su bila rasprostranjena i kod Srba, simbolišu svetlost i rađanje novoga dana. Savetka ili Sevetka su imena izvedena od Jelisaveta, što u prevodu znači "Bogu se klanjam”.

Tomanija je mistično ime koje je simbolisalo čudotvorku, a jedna od najpoznatijih Srpkinja sa tim imenom je bila Tomanija Obrenović, žena Jevrema Obrenovića, brata kneza Miloša.

Ćirjana ili Ćirka je ona žena koja je svojim rođenjem predodređena da vlada. Ubavka je ime izvedeno od reči ubava i simboliše lepotu. Ovo ime gotovo da više nije u upotrebi.

Ime Fema ili Femka je simbolisalo govornicu, onu koja govori. Fascinantno ako se uzme u obzir da su žene u prošlosti u većem delu poznatog sveta bile diskriminisane.

Hajdana je sjajna, jasna i srećna žena. Ime Carica je imala srpska princeza, ćerka kralja Milutina.

Čarna je jasna asocijacija na crnu ili očaravajuću devojku koja je čest motiv u narodnim pesmama.

Šošana je biblijsko ime koje se bilo ustalilo kod Srba, a simboliše lotosov cvet.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nomen est omen

    5. mart 2017 | 16:45

    Poznajem Gospinu,Roksandu,Poleksiju i nekoliko Carni!Ali znam i Golubu!

  • Neko

    5. mart 2017 | 15:24

    Hvala lepo nek ostanu u proslosti

  • Kiza

    5. mart 2017 | 16:11

    Sada bar ovi novo komponovani imaju izbor da daju ime detetu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA