≫ 

Da li je jezik bosanski ili bošnjački: Otvorena velika polemika u regionu

Stručnjaci iz Odbora za standardizaciju srpskog jezika SANU pokazali da se prema pravilima srpskog jezika od "srpski narod" izvodi naziv "srpski jezik", od "hrvatski narod" - "hrvatski jezik", te da je "od bošnjački narod moguće je izvesti jedino bošnjački, a nikako bosanski jezik

  • 33

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ne slaže se sa mišljenjem šefa Misije OEBS-a u BiH Džonatana Mura da je ispravno reći "bosanski", a ne "bošnjački" jezik.

IVAN KLAJN OBJASNIO: Evo zašto bosanski jezik ne postoji!

Mur je prethodno na svom profilu na Tviteru upozorio medije da je ispravno reći "bosanski", a ne "bošnjački" jezik i da je tako pročitao u jednom tekstu o Jusufu Nurkiću i njegovom nastupu u NBA ligi.

Linta u saopštenju navodi da su stručnjaci iz Odbora za standardizaciju srpskog jezika SANU pokazali da se prema pravilima srpskog jezika od "srpski narod" izvodi naziv "srpski jezik", od "hrvatski narod" - "hrvatski jezik", te da je "od bošnjački narod moguće je izvesti jedino bošnjački, a nikako bosanski jezik".

Linta dodaje da članovi tog Odbora ističu da pojedini bošnjački lingvisti tvrde da između bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika nema suštinske, razlike odnosno da su bošnjački i srpski jezik različiti samo po imenu, ali da se prema lingvističkim kriterijumima radi o istom jeziku.

Dodaje i da podržava zaključak Odbora da nema ni lingvističkog ni pravnog osnova priča da su potrebni sudski tumači i eksperti za bošnjački jezik, kao i da nastava za bošnjačku decu treba da se izvodi na bošnjačkom, a ne na bosanskom jeziku.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bosanac

    5. mart 2017 | 17:41

    U Bosni Bosanski jezik

  • Nik

    5. mart 2017 | 17:11

    To je sve srpski jezik.

  • Раднаскела

    5. mart 2017 | 17:26

    Ако се већ признаје као посебан језик, а не као дијалект српско-хрватског, онда је назив БОШЊАЧКИ. Назив "босански" Бошњаци покушавају да протуре као званичан из политичких разлога; на тај начин делује (пре свега незаинтересованим странцима) да они говоре званичним, доминантним језиком у Босни, а да су остали - језици националних мањина. Исто је урађено и са називом народа, када су били најпре Срби, па Муслимани и на крају Бошњаци. Зато на Западу још увек мисле како су Бошњаци "бранили своју Босну" од неких агресора Срба. Наравно, немају појма да је Босна одувек била српска држава настањена Србима.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA