≫ 

Prisluškivali su nas sve vreme preko ovih telefona: Vikiliks objavio 8.000 stranica nikad većeg otkrića o špijuniranju CIA

Ovo je do sada najveće otkriće o dokumentima CIA

  • 3

Vikiliks je objavio do sada najveće otkriće poverljivih dokumentacija Centralne obaveštajne agencije Amerike (CIA), vezano za njihove sisteme i procedure praćenja i prisluškivanja.

Nova saznanja Vikiliksa: CIA špijunirala izbore u Francuskoj, u svakoj partiji bili su špijuni

Više od 8.000 dokumenata je objavljeno u utorak, pod nazivom "Vault 7", kao deo serije objava o ovoj agenciji.

U saopštenju Vikiliksa se navodi da se otkrivaju detalji o tome kako je CIA stvorila i sprovodila globalni hakerski program, a i preko Tvitera su čak objavili svoje otkriće

Takođe, u saopštenju se navodi da je agencija zloupotrebljavala brojne popularne proizvode najvećih kompanija kao što su Epl (ajfon), Gugl (android telefoni), Majkrosoft (operativni sistem Vindouz) i Samsung (TV uređaji) i pretvarala ih u „svoje oruđe“ i „prikrivene prislušne uređaje“.

Vikiliks tvrdi da je do tih informacija došao iz mreže koju koristi Centar za sajber obaveštajnu službu CIA u Virdžiniji.

Ova najnovija objava došla je nakon planirane pres konferencije CIA, koja se ticala dokumenata koji su procurila putem Vikiliksa, a vezano za sajber-napad ove agencije na Francusku pred tamošnje izbore.

Izvor je, kako se navodi u saopštenju Vikiliksa, naveo da je svrha otkrivanja ovakvih podataka iniciranje javne debate o bezbednosti, kreiranju, upotrebi i demokratskoj kontroli sajberoružja.

Dokumenti koji su objavljeni su nastali u periodu od 2013. do 2016. godine.

Otkrijte više o ovim dokumentima OVDE.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mujo

    7. mart 2017 | 16:17

    CIA moze da me prisluskuje, ali je mnogo opasnije da me zena prisluskuje.

  • ABCD

    7. mart 2017 | 15:26

    Odem na letovanje u Dubaiju -telefon mi radio toga dana i "blokirao"- odnesem u servis,majstor ga "popravi" radio toga dana i opet blokira.Ponovo odem do majstora,a on mi kaze "Gospodine taj telefon ne može da se prisluškuje,zato sam blokira."

  • Magda

    8. mart 2017 | 15:17

    Pa koji je telefon?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA