Bujični potoci na ulicama, građani stahuju od najgoreg: Republici Srpskoj prete poplave zbog obilnih padavina (FOTO) (VIDEO)

Nadlažne službe već su obavestile građane da je neophodno je da se pripreme za preduzimanje mera lične i uzajamne zaštite odbrane od poplava

  • 1

Zbog obilnih padavina, koje ne jenjavaju, pojedine opštine u Republici Srpskoj već su se našle „na meti“ izlevanja vode iz rečnih korita.

OLUJA STIŽE U HRVATSKU: Italijanski gradovi potopljeni i odsečeni od sveta, poplave odnose živote, nevreme tutnji ka Balkanu (FOTO) (VIDEO)

Reke Vrbas, Pliva i Sana su u konstatntom porastu. Bujični potoci već su se izlili u banjalučkom naselju Vrbanja, a usled obilnih padavina i ispresecanog korita zbog radova na izgradnji auto-puta rečica Lišnja se izlila iz korita u Prnjavoru.

Nadlažne službe već su obavestile građane da je neophodno je da se pripreme za preduzimanje mera lične i uzajamne zaštite odbrane od poplava. Najkritičnije je, za sada, oko deset domaćinstava u Ulici Živojina Preradovića, koji posle prve jače kiše ostaju paralizovani. Domaćinstva već počinju da se spremaju, stavljaju vreće peska, zovu pomoć i sami se snalaze kako znaju. Sudeći po ovome sada, stanovnici ovog dela Prnjavora, nisu optimistični.

- Od 2010. godine posle jačih kiša ili u periodu kada se sneg topi imamo problem sa poplavama. Voda je nekada čak ulazila i u kuće, a ako ovako nastavi opet će sve poplaviti. Nadležni obećavaju da će završetkom ovog autoputa reka biti rešena, a dok se to ne reši mi ćemo posle svake obilnije kiše biti ugroženi. Nadamo se samo da ovaj put neće doći do veće materijalne štete, ali voda postaje sve veća, tako da se već brinemo – kažu stanovnici ove ulice.

Osim toga, kanti za skupljanje vode dohvatili su se i stanari boračkih zgrada u banjalučkom naselju Ada. Bore se sa kanalizacijom koja im je poplavila podrume, iako su nadležni u Gradskoj upravi, na jednoj od poslednjih sednica Skupštine grada, uveravali javnost da je taj problem rešen.

Naime, meštani tvrde da kanalizacione cevi nisu dobro postavljene, pa se otpadna voda iz kolektora vraća u podrum zgrade.

Voda je odnela i deo puta u banjalučkom naselju Karanovac, te se saobraćaj u tom delu odvija otežano, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske. Policija je na licu mesta i obezbeđuje mesto gde je došlo do odronjavanja dela puta. Od poplava kakve su bile 2014. godine strahuju i meštani banjalučkog naselja Trn.

Naime, poznato je da tokom proteklih velikih poplava u ovom naselju pričinjena velika šteta, mnogobrojni stanovnici ostali su bez krova nad glavom, zbog čega ne čudi saznanje da ih već sada fata panika od mogućeg ponavljanja scenarija od pre tri godine.

Naime, rečica Buković, zbog padavina koje već tri dana ne prestaju nabujala je i preti da se izlije.

Kiša koja pada preti i restoranu „Pastir“, koji se nalazi u Kanjonu Vrbasa u Banjaluci. Sudeći prema fotografijama koje su objavljene na Fejsbuk stranici ovog restorana pre sat vremena, preti mu opasnost da bude poplavljen, prenosi EuroBlic.

Naime, voda je, skoro prekrila letnju baštu ovog restorana, a ukoliko padavine ne prestanu u toku noći, situacija bi mogla da bude dosta teža. Da martovske prognoze nisu optimistične nedavno je potvrdio i meteorolog, član Komiteta za klimatske promene, Nebojša Kuštrinović.

Kuštrinović je napomenu da, iako je mart poznat kao “suv” mesec, ovogodišnji neće biti zbog velikog nevremena, koje je na severu Starog kontinenta i koje će svojom cirkulacijom u naše krajeve “gurnuti” nestabilnu masu.

- Zbog toga će Civilna zaštita morati da bude obazrivija u narednom periodu i sa velikom budnošću treba da pazi na situaciju – napomenuo je Kuštrinović.

Na regionalnom putu Prnjavor-Čelinac, u mestu Donji Vijačani, potpuno je obustavljen saobraćaj. Saobraćaj se otežano odvija zbog izlivanja potoka i u mestu Grabovac kod Čelinca, na regionalnom putu Čelinac-Ukrina, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

U AMS Srpske očekuju da na ovom lokalitetu u narednih 15-30 minuta saobraćaj bude potpuno obustavljen, s obzirom da voda sve više nadire na kolovoz. Zbog izlivanja vode, prekinut je saobraćaj i na regionalnom putu Srbac-Drugovići, na lokalitetu gde auto-put preseca regionalni.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    7. mart 2017 | 23:01

    Ovi jadni ljudi su vec psihicki oboleli od stalnog straha da im voda ponove sve ne odnese,a oni sto treba da im pomognu su bili i ranije slucajevi za psihijatriju!!! Jadni ljudi?!?#?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA