Aleksandar Antić na Kopaonik biznis forumu: Prvi gas iz Bugarske očekujemo 2020. godine

Antić je rekao da ova vlada sada u prvi plan stavlja razvoj energetskog sektora, ističući da se u prethodnih 25 godina gotovo ništa nije radilo

  • 0

Gasna interkonekcija između Srbije i Bugarske trebalo bi da bude završena do 2019. godine, rekao je ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić, dodajući da bi prve količine gasa mogle da krenu 2020. godine.

Srbija će za ovaj projekat do 2026. godine uložiti MILIJARDU evra (FOTO)

- Mi smo iz priče i kukanja kako je Srbija energetski ugrožena zato što ima jedan pravac snabdevanja gasom i to onaj iz Ukrajine preko Mađarske, završili celu priču oko interkonekcije sa Bugarskom - rekao je Antić na 24. Kopaonik biznis forumu.

On je istakao da je obezbeđen grant od 50 miliona evra od EU i da se Srbija za to borila "svim silama".

- Shvatili smo da nije pošteno da se u Bugarskoj finansira ceo projekat, a nama da se da 14 miliona evra, oko 20 procenata. Rekli smo, ako je to jedan projekat, onda vrednost investicije u Srbiji i Bugarskoj treba da bude isti. Dobili smo 85 odsto finansiranja - rekao je on.

Antić je rekao da ova vlada sada u prvi plan stavlja razvoj energetskog sektora, ističući da se u prethodnih 25 godina gotovo ništa nije radilo, te da je poslednji veliki energetski objekat izgrađen 1991.

- U Srbiji sem tekućeg odrzavanja nije rađeno ništa. Ova vlada je okrenula tu priču u drugom pravcu. Ukoliko ne ulažemo u energetske objekte, proizvodnju energije, kao država nemamo čemu da se nadamo - rekao je Antić.

On je istakao da se danas rade velike i kapitalne stvari, a istovremeno se radi na promociji o obnovljivim izvorima energije.

- Radimo ozbiljne infrastrukturne projekte vezane za prenos energije. Podsetiću na transbalkanski koridor, čija se prva etapa između Rumunije i Srbije već gradi, gde smo dogovorili drugu fazu. Taj projekat treba da obezbedi Srbiji ozbiljan prenos energije - rekao je Antić.

On očekuje da Srbija do 2020. godine dostigne cilj od 27 odsto proizvodnje struje iz obnovljivih izvora energije.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA