≫ 

Sarajka u cvetnoj haljini i sandalama na štiklu dok oko nje besni rat: Ova fotografija je obišla svet, Meliha je postala zvezda, a da to nije ni znala (FOTO)

O svojoj svetskoj slavi priča Meliha Varešanović, Sarajka sa fotografije engleskog foto-reportera Toma Stodarta, nastale u proleće 1994. godine u Dobrinji

  • 19

"Malo ko je u svetu bio poznat kao ja, a da toga uopšte nije bio svestan. Bila sam "zvezda" časopisa Life, Sunday Times… Fotografija na kojoj sam u haljini sa ljubičasto-plavim cvetovima i u sandalama sa visokom štiklom kružila je svetom, obišla je Veliku Britaniju, Francusku, Italiju… neki ljudi koje nisam ni u snu usnila, pričali su o meni, a ja sam za to vreme samo mislila kako da preživim još jedan dan u Sarajevu."

SMRT, JAUK I SUZE: Fotografije iz devedesetih podsećaju kroz kakav je pakao prošao običan narod (FOTO)

Ovako počinje priču o svojoj svetskoj slavi Meliha Varešanović, Sarajka sa fotografije engleskog foto-reportera Toma Stodarta, nastale u proleće 1994. godine u naselju Dobrinja, dok odevena kao na modnoj pisti i sa visoko podignutom glavom, prolazi pored skloništa sa vrećama peska. Ova fotografija postala je poznata širom sveta, a Meliha nije čak ni znala da ju je neko fotografisao.

- Tog jutra kada je nastala fotografija bila sam kod sestre na Dobrinji, kod koje sam se preselila jer nam je nekoliko meseci pre toga umrla majka i krenula sam na posao - na Alipašino Polje. Pešice, kao što su i svi ostali išli – kroz naselja, prolazeći snajperska i mitraljesko gnezdo. Obukla sam jednu od svojih omiljenih haljina i sandale. Sećam se da je to bilo prvo jutro kada sam izašla sa kratkom kosom, jer nije bilo vode i šampona, pa sam se ošišala, ali sam kosu uvila i ispala je prava frizura. Išla sam polagano, dignute glave. Nikad nisam trčala, a pogotovo u ratu. Uvek sam se sređivala, ali tada, čini mi se, još i više. Ja sam u ratu nosila sve najbolje što sam imala u ormaru - priča Meliha.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

U trenutku dok je prolazila pored zaklona sa vrećama peska, zapucalo je. Ali, ona je nastavila da hoda. Kasnije će saznati da je engleski fotograf Tom Stodart bio samo nekoliko metara od nje, u zaklonu i da ju je snimio. Upravo tada je imao zadatak da napravi foto-esej o ženama u Sarajevu. I onda se pojavila ona.

- Hodala je ponosno, visoko uzdignute glave i imala ruž na usnama, štikle i šarenu haljinu. Uspeo sam da napravim tri ili četiri snimka svojom "Leicom" dok je prolazila pored mene - objašnjavao je Stodart.

Iako u ratnom Sarajevu za četiri godine nije bilo dovoljno ni hleba, a kamoli kozmetike, Meliha nijednog dana nije bila nenašminkana.

- Tada sam imala 38 godina, dakle bila sam dovoljno mlada da ne upotrebljavam preterano puno šminke. U neseseru sam imala samo ruž, maskaru, lak za nokte i lak za kosu. Kad je rat počeo imala sam svoje zalihe. Kasnije, kad je ponestalo, snalazila sam se - maskaru sam stavljala u toplu vodu da se zagreje, lak bih kupila na pijaci. A čarape… čudno je to s njima. U miru bi mi trajale najviše tri dana, a u ratu su nekako izdržale - priča i onda kroz smeh, koji otkriva savršen niz belih zuba, dodaje: - A nismo ih puno ni prali, nije bilo vode, pa su se čarape valjda stvrdle.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Tek pred kraj rata Meliha je saznala za fotografiju.

- Iz jednog udruženja žena doneli su mi paket. Povelika kutija koju su mi dali bila je prazna, a na dnu je bio samo časopis Life i velika fotografija na kojoj sam ja - u haljini na ruže, kupljenoj nekad u miru, u popularnoj Muri, i uz to jedno pismo. Pisalo je da mi paket šalje Udruženje žena Engleske i da su u njemu pokloni – garderoba koju su “za mene pažljivo odabrale, da odgovara mom stilu”. Međutim, te garderobe nije bilo.

A onda je došao i dan upoznavanja sa fotografom Tomom Stodartom.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Tom je došao pred zgradu opštine u kojoj radim. Zagrlili smo se kao stari znanci, mada se nikad nismo upoznali. Bilo je puno emocija, suza, a posle i smeha. Šetali smo po Sarajevu, po Dobrinji, gde me je slikao opet na istom mestu, samo 20 godina stariju… Bio je gost u mom domu. Tada mi je ispričao kako je Anđelina Džoli videla moju fotografiju i pitala ga da mu izradi jednu.

Haljina sa ružama završila je u Beču, kod njene sestričine, a sandale - u vatri.

- Trebali smo da završimo pečenje hleba, a vatra se skoro bila ugasila. Nismo imali više ništa u stanu da naložimo. Zažmurila sam i ubacila crne sandale sa kaišićem.

Meliha Varešanović danas ima 58 godina, udata je i živi na Dobrinji - naselju odakle je njena fotografija otišla u svet.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Izvor: balkans.aljazeera.net)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dzibrailj

    9. mart 2017 | 08:38

    A gdje ti je pokrivalo Meliha,a? Kako smijes sàma hodati tako otkrivena.....haram!!!!!

  • Dragan

    9. mart 2017 | 08:18

    Prokleti srbi,pucaju po ovakvoj dami iz snajpera. Ha ha koja ratna prica,al muslimani to znaju da prikazu.

  • Danijel Delije Sever

    9. mart 2017 | 08:54

    Ko izmisli ratove proklet bio.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA