≫ 

NEĆU SKIDATI GAĆE PRED SRBIMA: 5 šokantnih Kolindinih izjava juče potreslo Balkan!

"U intervjuu koji je trajao nešto više od pola sata Kolinda je uspela izgovoriti baš svašta", istakao je index.hr

  • 72

Povodom Dana žena gošća RTL Direkta u sredu bila je predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović koja je kazala kako na Pantovčak nije stiglo puno cveća. U intervjuu koji je trajao nešto više od pola sata Kolinda je izgovorila različite tvrdnje, pri čemu se još jednom pokazalo kako predsednica "lako gubi živce kad joj sa druge strane sedi novinar koji postavlja konkretna pitanja", prenosi index.hr. Ovo su pet najzanimljivijih tvrdnji i izjava iz jučerašnjeg intervjua.

 

Najskandaloznija Kolindina izjava ikada: "Ovo neprestano vađenje kostura iz ormara vodi samo ka ..."

 

1) "Nemojmo skidati gaće ni pred kime"

 

"Ako i zanemarimo činjenicu da diskurs sa "skidanjem gaća", blago rečeno, ne priliči instituciji predsednice, zanimljivo je uočiti na šta je Kolinda tačno mislila kad je to izgovorila. Komentarisala je, naime, oštru osudu koju je američka ambasada uputila nakon neonacističkog marša po centru Zagreba", naveo je index.hr.

 

- Zašto to nije učinilo recimo i američka ambasada u Beogradu kad su Šešelj i njegovi radikali pokazivali podršku predsedniku Trampu? Zašto to nisu uradili u Nemačkoj? Mislim da je stvar ambasade i ko je na njenom čelu - kazala je i dodala:

 

- Nemojmo skidati gaće ni pred kime. Moram biti vrlo prizemna u ovom slučaju. Mislim da smo dovoljno zreli kao demokratija da bismo stvari sagledali onako kakve jesu. Puno godina smo izgubili jer smo pričali o ideološkim pitanjima, a nismo o životnim pitanjima i zato mladi odlaze. Mladima je dosta razgovora o ustašama i partizanima - rekla je ona, jasno naglašavajući da kada je reč o figurativnom skidnaju gaća misli na Srbe, kojima je i na ovaj način htela da "pokaže zube".

 

Ta je osuda bila neuporedivo snažnije formulisana od reakcija vlade i same predsednice, što je Kolindu juče navelo da "pokazuje zube" istog onoj zemlji čijeg je potpredsednika nedavno sačekala u Minhenu među hrpom fotoreportera kako bi održala "susret" koji je trajao ravno osam sekundi.

 

 

Osvrnula se i na izveštaj o stanju ljudskih prava koja su nepovoljnija nego pre par godina i kazala kako se ipak ne radi o "puzajućoj fašizaciji društva", već o pojedinačnim incidentima koji se događaju svuda, prenosi Jutarnji.hr.

 

- Da, držim da je došlo do porasta netolerancije, ali smatram i da ne bismo smeli previše važnosti davati nekim marginalnim pojavama i grupama. Pogledajmo odluku Vrhovnog suda u Nemačkoj oko NPD-a u kojoj stoji da neće zabraniti stranku i delovanje iako podsećaju na Hitlerovu nacističku stranku jer su marginalni u društvu. Mislim da je u Hrvatskoj veći problem kad žena ima problema da prijavi porodično nasilje, vršnjačko nasilje, sve to spada u govor mržnje. Nemojmo biti selektivni, nemojmo se fokusirati na neku puzajući fašizaciju. Srbija je ta koja potencira neko puzajuće ustaštvo u Hrvatskoj. Ja ga ne vidim, vidim pojedinačne incidente - rekla je ona.

 

Kazala je i kako ploču u Jasenovcu nije trebalo dirati jer ona nije usmerena prema onome što se događalo u Drugom svetskom ratu u Jasenovcu.

 

- To nije usmereno na ono što se dogodilo desetinama hiljada ljudi koji su patili u tom logoru. To je ploča koja je podignuta za 11 mladića koji su se borili za Hrvatsku - kazala je i složila se da se žrtvama može odati počast i na drugačiji način nego sa "Za dom spremni", no kako je to legalan logo koji nikad dosad nije doveden u pitanje, a sada je odjednom postao pitanje broj jedan u Hrvatskoj u kojoj ima puno bitnijih problema, prenosi Jutarnji.hr.

 

Foto: sibenik.in

Foto: sibenik.in

 

2) "Ne bih se složila da Crkva tretira žene kao drugorazredne građane"

 

Ako se uzme u obzir da sve inicijative za zabranu odnosno ograničavanje prava na abortus kreću isključivo iz Crkve odnosno grupe koje su ili pod direktnom kontrolom Crkve ili pod njenim snažnim uticajem, Kolindino citiranje Ivana Pavla II o "geniju žene" kao dokaz da Crkva u Hrvatskoj nema apsolutno ništa protiv ženskih prava je, blago rečeno, neprimereno, kako navodi Index.hr.

 

3) "Ne slažem se s tezom da državni zvaničnici imaju manje prava na privatnost od drugih građana"

 

Kolinda ne prihvata jednu elementarnu činjenicu - postoji savršeno dobar razlog zbog kojeg, na primer, ministri i saborski zastupnici moraju svoje imovinske kartice učiniti dostupnim javnosti, a "obični" građani ne moraju. Državni zvaničnici (skupo) su plaćeni i zato su dužni polagati račune građanima koji su ih doveli u fotelje.

 

4) Tvrdi da nije rekla da ju mediji mobinguju

 

- Ja ovo doživljavam kao mobing - kazala je Kolinda gostujući kod u emisiji Tihomira Dujmovića na HRT-u.

 

- Mediji me žele zaustaviti u mom radu. Delu medija smeta nacionalistička suverenistička politika koju vodim - rekla je ona.

 

5) Priznala je da na Fejsbuku reagovala iz strasti

 

Na pitanje o statusu na svojoj službenoj Fejsbuk stranici koji je objavila povodom druge godišnjice izbora na kojima je izabrana za predsednicu, a u kojem stoji: "Nemojte dopustiti da vas obeshrabre oni kojima ništa ne predstavlja ni hrvatska država ni hrvatske institucije", Kolinda je sinoć kod Šprajca rekla kako je to napisala "iz strasti".

 

Pogledajte ceo intervju OVDE.

 

Daljinac baner

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA