TOP 10 događaja koji su obeležili Vidovdan

Na jedan od najznačajnijih praznika desio se niz događaja koji su obeležili srpsku istoriju. Vidovdan se u narodu proslavlja 123 godine, a do dolaska komunista slavio se kao nacionalni praznik

  • 1

 

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i vernici danas obeležavaju Vidovdan, praznik kada crkva, već vekovima, daje pomen knezu Lazaru Hrebeljanoviću i srpskim ratnicima poginulim u bici s Turcima na Kosovu polju 1389. godine. Istovremeno, Vidovdan je mnogo puta pominjan u istoriji kao prelomni datum kada se odlučivalo o budućnosti srpskog naroda.

 

Evo 10 najznačajnih događaja koji su se dogodili na Vidovdan.

 

1. Kosovski boj (1389)

 

Srpsku vojsku protiv Turaka u bici, u kojoj je stradanje srpskih boraca na Kosovu gotovo poistovećeno sa idejama hrišćanske vere, predvodio je knez Lazar. Od tada, borba za oslobođenje zemlje od Turaka ukorenjena je u srpsku tradiciju, ali i shvatanje vojnog i političkog  poraza kao duhovnog, nebeskog uzdizanja.

 

Uoči bitke Miloš Obilić je, kako se veruje, rekao: "Sutra je Vidovdan, videće se ko je vera, a ko nevera".

 

 

Kneza Lazara Srbi ne pamte samo po hrabrosti u bici na Kosovu već i po zadužbinarstvu, jer je za života izgradio mnoge manastire i druge zadužbine.

 

2. Konvencija Srbije i Austrougarske (1881)

 

Za mnoge je konvencija sa Austraougarskom značila potčinjenost srpske države i dinastije Obrenović na njenom čelu Beču, ali i najavu mnogih prelomnih tačaka, kada je Srbija stajala između Istoka i Zapada.

 

Ovom konvencijom Srbija je dobila međunarodno priznatu nezavisnost.

 

3. Balkanski rat (1913) 

 

Samo nekoliko časova po okončanju vidovdanske proslave, Bugari su izveli napad na Bregalnici, koji je označio uvod u Drugi balkanski rat.

 

4. Gavrilo Princip ubio je prestolonaslednika Ferdinanada (1914)

 

 

Dolazak austrougarskog prestolonaslednika u Sarajevo na Vidovdan trebalo je da ponizi i disciplinuje Srbe u carevini. Ipak, Gavrilo Princip, u to vreme u duhu hrišćanskog žrtvovanja, ubio je princa Ferdinanda.

 

5. Vidovdanski ustav SHS (1921):

 

Najviši pravni akt buduće Jugoslavije započeo je razdoblje zajedničkog života slovenskih naroda, koji će završiti krvavim sukobima devedesetih.

 

6. Doneta rezolucija Informbiroa (1948)

 

Još jedan Vidovdan kada je Srbija, tadašnja Jugoslavija, suočena sa odlukom komunističkog Sovjetskog Saveza, morala da bira između Istoka i Zapada.

 

 7. Uspon Miloševića na Gazimestanu (1989)

 

Upravo na Vidovdan, Slobodan Milošević ustoličio se kao nacionalni vođa, koji je predvodio Srbe deceniju kasnije do petooktobarskih promena.

 

 

8. Srbi u Hrvatskoj (1990)

 

Sa namernom simbolikom, amandmanima na Ustav Hrvatske, Srbi su 28. juna 1990. prestali da budu konstitutivni narod ove republike.

 

 9. Vidovdanski sabor opozicije (1992)

 

Iako u senci 9. marta, ovo su bili najveći protesti protiv Miloševića u organizaciji DEPOS, ujedno i okidač za buduće demonstracije.

 

10. Milošević isporučen Hagu (2001)

 

Tačno 12 godina posle Gazimestana, Milošević je izručen sudu u Hagu. Datum izručenja gotovo da je izazvao više kritika nego sam događaj.

 

Nacionalno poniženje ili namerno pružena prilika Miloševiću da ponovo na Vidovdan uđe u istoriju "kao borac protiv svetske nepravde" - dilema je oko koje do danas traju rasprave.

 

Vidovdan je za državni praznik proglašen 1889. godine, na 500. godišnjicu Kosovskog boja, kada je upriličena i proslava miropomazanja kralja Aleksandra Obrenovića u manastiru Žiča. Kao nacionalni praznik opstao je sve do dolaska komunista na vlast.

 

Po običaju, kako Vidovdan nije praznik radosti, ne igra se i ne peva, a ljudi se prisećaju palih ratnika i obilaze njihove grobove.

 

Ove godine će Komemorativna ceremonija povodom obeležavanja 623. godišnjice bitke na Kosovu biti održana u Kruševcu, u organizaciji Odbora za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Vlade Srbije, koju će predvoditi državni sekretar u Ministarstvu rada i socijalne politike Negovan Stanković.

 

(Lj. V.)

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Anold

    29. oktobar 2012 | 19:06

    Videh juce da se na Bulevaru otvorila Sos, podiavnrca, gde je sve 60% jeftinije, narod cekao od 3 ujutro i citav dan guzva. Pricaju ministri, slikaju novinari, a meni se place sve mi lici na 90-te u pizdu materinu bas

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA