Treba vam uverenje da ste živi? To će vas koštati i do 3.240 dinara!

Overene papire kojima se ostvaruje pravo na tuđu negu i pomoć mogli ste da dobijete za petnaestak minuta, i to besplatno, dok se kod notara plaća

  • 21

U gradovima i mestima gde postoje javni beležnici službe overe u opštinama i sudovima od 1. marta više ništa ne overavaju. Građani kod notara plaćaju mnoge usluge koje su do sada bile besplatne, a u opštinama tvrde da će građani kod notara čekati duže, čak i nekoliko dana. 

Koliko košta overa dokumenata kod notara: Od prevoda, potpisa, prepisa i ovlašćenja!

- Overene papire kojima se ostvaruje pravo na tuđu negu i pomoć mogli ste da dobijete za petnaestak minuta, i to besplatno, dok se kod notara plaća. Za sve socijalne kategorije, za izbegla i raseljena lica, usluge overe bile su besplatne, baš kao i overe medicinske dokumentacije za invalidsku penziju - rekla je službenica opštine Palilula.

Na primer, overa potpisa za fizička lica košta 360 dinara kod notara, a u opštinama je bila 560 dinara. Međutim, za pravna lica je kod notara znatno skuplje - 1.260 dinara, a u opštini je bila ista cena kao i za fizička lica. 

- Prošle nedelje došla nam je starija žena kojoj su notari tražili 22.000 dinara za overu 40 otpusnih lista iz bolnice, što joj je potrebno za ostvarenje prava na invalidsku penziju - dodala je službenica.

Opštinari nisu naplaćivali ni izlazak na teren radi izdavanja potvrde o životu, što je mnogim starijim sugrađanima potrebno zbog inostranih penzija. Notari ovu uslugu naplaćuju, pa će potvrda da je nepokretna baka živa koštati 3.240 dinara.

Od toga je izlazak na teren 2.700 dinara, a sama potvrda je 540 dinara.

Daljinac baner

(Telegraf.rs /Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Da da

    10. mart 2017 | 09:10

    Boze sacuvaj koji je ovo cirkus ! Postoje valjda umrlice kad treba nesto ! Sta je ovo ZIVILICE ? Samo da se dere s ledja !

  • Neša

    10. mart 2017 | 09:01

    Pljačka, šta li će sledeće da smisle samo da ogule narod do gole kože.

  • Dzo

    10. mart 2017 | 10:40

    Ova vlast, eto gde uposljava njeni clanovi. Da nadgledaju dali su zivi penzioneri, da nadgledaju dali su zivi koji pri. Kucnu negu, da skupljaju potpis po kapija za stranku i.t.d. Eto dragi moji gradjani sta vi placate podobne. Umesto da rade u fabriku, u poljoprivredu da ova drzavi ima korit , a ne na teret gradjana.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA