Od boginja preminulo 17 dece: Nezapamćena epidemija ove bolesti u Rumuniji - razlog je zastrašujuć

Najnovija žrtva je devojčica od dve i po godine iz grada Satu Mare na severu zemlje

  • 11

Sedamnaestoro dece umrlo je od boginja u Rumuniji od septembra prošle godine, dok je više hiljada obolelo od te izrazito zarazne bolesti u zemlji koja je od 2016. pogođena ozbiljnom epidemijom zbog niskog nivoa vakcinisanja.

Ukoliko niste preležali ovčije boginje kao dete - evo šta će se desiti ako ih dobijete kao odrasli!

Umrla deca nisu bila vakcinisana, saopštio je ministar zdravstva Florijan Bodog, dodavši da je najnovija žrtva devojčica od dve i po godine iz grada Satu Mare na severu zemlje.

Po njegovim rečima, od februara 2016. tom se bolešću zarazilo 3.400 osoba. Godinu dana ranije bilo je sedam slučajeva zaraze, bez ijednog smrtnog slučaja.

Ministarstvo zdravstva uputilo je poziv stanovništvu da se vakciniše.

- To je jedini efikasan način sprečavanja bolesti - kazao je Bodog, prenosi regionalna tv N1.

On je pojasnio da je procenat vakcinisanosti stanovništva od ospica 80 odsto za prvu dozu i 50 posto za drugu.

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučila je vakcinisanje od 95 posto. Uzroci tog fenomena leže u siromaštvu, nedostupnosti zdravstvenih usluga, ali i povećanom broju roditelja koji odbijaju da vakcinišu svoju decu.

Prema izvštaju Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti u šest evropskih zemalja boginje su endemske. Radi se o Belgiji, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Poljskoj i Rumuniji.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • TM

    11. mart 2017 | 23:16

    Eto, pa vi i dalje pričajte kvazi argumetima protiv vakcina. Vakcina nije garant da se nećete zaraziti malim boginjama, ali vakcina znači da i ako se zarazite da ćete virus lakše preležati.

  • Scaramanga

    11. mart 2017 | 22:11

    Gde su sad anti vakcina aktivisti??

  • ko

    12. mart 2017 | 16:32

    da ne ulazim u velikointelektualne rasprave, ali interesantan je podatak koji se u ovom tekstu ne navodi, a takodje se nigde ne navodi sem kod nas da preminuli nisu vakcinisani, takodje se navode podaci da je oko 4000 obolelo i da je procenat vakcinisanih u Rumuniji izmedju 80 i 90% sto teoriski od broja obolelih maksimalno ne vakcinisanih moze da bude oko 500 u teoriji, a nigde se nenavode podaci o tome koliko je od obolelih vakcinisano, drugi podatak zvanican je da je najverovatnije uzrocnik soj iz vakcine, a kad vec znamo da su vakcinisana deca rizicna i da mogu da prenesu zarazu eto odgovora sam se namece, druga stvar da je epidemija izbila na tromedji Madjarske, Srbije i Rumunije, a kazu krivi su oni koji ne vakcinisu decu. Interesantno zar ne, ali kao sto rekoh ko sam ja za velike mozgove.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA