≫ 

Horor slika Hrvatske: Ove kuće niko ne želi, urušavaju se i propadaju, iz JEDNOG RAZLOGA! (FOTO)

U pojedinim sredinama ima mnogo ovakvih kuća, pa čak i cele ulice

  • 14

Slavonska sela puna su kuća koje propadaju, a koje niko ne želi, pa čak ni sami naslednici nekretnina.

Ovako Kolinda peva uz tamburaše na sav glas (VIDEO)

Reč je o počasnoj imovini koja nakon smrti vlasnika, koja u slučaju nedostatka naslednika pripada opštini u kojoj se nekretnina nalazi.

Iako Ministarstvo državne imovine Hrvastke ne raspolaže podacima koliko je takve imovine prešlo u vlasništvo jedinica lokalne samouprave, sigurno je jedno – slavonska sela sve više pružaju sliku upravo takve imovine – bez života i budućnosti, a što znači da su lokalne samouprave, ponajprije opštine, bogate nekretninama, piše Glas Slavonije.

U pojedinim ruralnim sredinama oko Đakova čitavi su nizovi takvih kuća, pa i čitavi delovi ulica.

U Bučju je čak dve trećine takvih kuća, a eskaliralo je nakon rata. Propadaju, same se ruše, u njima rastu gušteri, niko u njih ne dolazi. Same će se porušiti. Nekad nas je bilo u 77 kuća u selu, a danas života u njima ima tek u jedva 15-ak - kaže Zorko Meherek iz Bučja Gorjanskog, sela u opštini Drenje, čiji načelnik Slavko Dešić i sam priznaje da su sela Drenjanštine puna takvih kuća.

Foto: A. Nalbantjan Foto: A. Nalbantjan

Načelnik Levanjske Varoši Slavko Tidlačka, kaže, zna da takva, počasna imovina pripada lokalnoj samoupravi, ali skeptičan je u pogledu realizacije, prenosa vlasništva, dokazivanja da ona nema naslednika i drugog.

Ima tu naslednika koji nemaju nikakvog interesa za to, niko nije pokretao ostavine. U većini slučajeva se jave, ali često i iz udaljenih delova sveta, pa ne vide interes – kaže on.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Večernji list)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ANTE BAN

    12. mart 2017 | 19:20

    Ovo su kuće izbjeglih Srba za kojima- usput rečeno- NITKO ne plače!

  • Miki

    12. mart 2017 | 15:52

    Ajmo malo jos gori horor je u Srbiji. Sto se o tome ne pise? Kod nas je kao sve potaman? Da,da,sad pred izbore.

  • Vesna

    12. mart 2017 | 17:11

    Kao da je bolja situacija kod nas.Svi se pokondirili pa hoće da žive u gradu,čak i oni čija su sela na petnaest minuta od grada.A sela blizu mog grada imaju i asfaltni put,i vodu,struju...Sve.Ali džaba Mnogi sa sela žive u gradu kao podstanari ali u svoje nasleđene kuće na selu neće,već ih prodaju za nekoliko hiljada evra što je daleko ispod cene

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA