≫ 

Hrvatska dobila tužbu žrtava NDH: Srbima, Romima i Jevrejima da se isplati 3,2 milijarde evra odštete

Naknada se ne odnosi samo na materijalnu štete vezanu uz oduzetu imovinu, nego i na nematerijalnu štetu koju su pretrpele žrtve ustaških logora

  • 57

Hrvatskoj je ovih dana uručena grupna tužba za naknadu štete koju su Srbi, Romi i Jevreji pretrpeli tokom Drugoga svetskog rata u ustaškom režimu NDH.

Ne vojnom roku - Hrvatska zna bolje: Pozivaju Hrvate da odmah nakon upisa ulože prigovor savesti na vojnu službu

Zagrebački "Večernji list" navodi da je reč o postupku koji je nekoliko osoba u maju prošle godine pokrenulo pred Okružnim sudom u Čikagu tražeći za žrtve, njihove naslednike i rodbinu odštetu u visini od 3,2 milijardi evra.

U Ministarstvu spoljnih poslova Hrvatske listu je potvrđeno da je tužba stigla putem američke ambasade.

Naknada se ne odnosi samo na materijalnu štete vezanu uz oduzetu imovinu, nego i na nematerijalnu štetu koju su pretrpele žrtve ustaških logora.

Tužioci tvrde da je za tu štetu odgovorna Hrvatska kao pravna naslednica NDH.

Ministarstvo spoljnih poslova navelo je da Hrvatska ne može da odgovara, jer ona nije naslednica NDH, već počiva na temeljima Zemaljskog antifašističkog veća Hrvatske - ZAVNOH, piše “Večernji list“.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • truli zapad

    13. mart 2017 | 10:14

    Kad je gusto pozivate se na Tita a sve ostalo je velicanje ustaskih "velikana" i za dom spremni....platicete i te kako cete platiti

  • Brale

    13. mart 2017 | 10:04

    Ako tuže samo Romi i Srbi neće biti odgovorna. Ali pošto i Jevreji tuže, biće odgovornosti. Isplatice garant.

  • livia

    13. mart 2017 | 09:47

    Teško da će se croati izvući da današnja hrvatska nije naslednica ndh. Ratni zločin nikad ne zastareva kad je u pitanju isplata štete žrtvama i njihovim naslednicima. Možda su mogli do sada izbegavati Srbe i Rome, al' Jevreje neće moći. Posle isplate tri i po milijarde dolara, neko bi morao da ugasi svetlo u lepoj njihovoj!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA