NEZAPAMĆEN FENOMEN: Domaćini ne znaju odakle im 10 divljih prasića

Niko ne zna kako je došlo do toga da se njihova rasna, 1,5 godišnja krmača "oplodi pod divljim veprom"

  • 7

U gazdinstvu Alekse Baševića (64)  u selu Zakomo, nedaleko od Rogatice, bela, domaća krmača oprasila je desetoro živih i zdravih prasića. To i ne bi bila vest da u pitanju nisu divlji prasići, na svog oca - divljeg vepra.

VAŽNO UPOZORENJE VETERINARA: U mesu u Vranju pronađena trihineloza

Zbog deset prošarenih prasića, ovo domaćinstvo postala je prava atrakcija u selu i okolini, a domaćin kaže da se prinove u njegovom svinjcu od domaće prasadi razlikuju i po živahnosti, piše 058.ba.

- Toliko su živahna da ih je prava milina gledati. Dolaze da ih vide i stari i mladi, a oni kao da znaju – neumorno trčkaraju oko majke, koja je, opet, postala agresivna i nikom osim moje supruge Vojke ne dozvoljava da im se približi – dodaje Bašević.

Kako naglašava, ne zna se kako je došlo do toga da se njihova rasna, 1,5 godišnja krmača "oplodi pod divljim veprom".

Sećaju se da je prošlog leta, zajedno sa njihovim ovcama, svakog dana išla u hrastik obližnjih Paljevina gde se uz sočnu i zdravu planinsku travu mogao naći i po koji hrastov žir.

Verovatno je tako došlo do ljubavi divljeg vepra i njihove pitome krmače koja je izbegla jesenji svinjokolj jer su ukućani primetili da je bremenita i čekalo se prašenje ne sluteći da će na svet doneti divlje prasiće.

Sad su ona briga cele porodice Bašević, prema čijem priznanju, postoji strah da ih puste u dvorište jer ne znaju da li će ih povući zov divljine, da li će pobeći u šumu ili će preovladati geni majke kao domaće životinje, te će ostati na njihovom koritu.

Rado bi većinu prodali, ali ne znaju ni kako, ni po kojoj ceni.

– Očekujemo savet ljudi koji eventualno imaju iskustva u ovom fenomenu – priča domaćin Aleksa, jer on ovako nešto nikad ranije nije ni čuo ni video.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA