≫ 

Ovo cveće u Srbiji ni slučajno ne smete da uberete kad ga vidite

Šafranika je vekovima krasila obod naše zemlje, sve dok 2003. godine Subotička peščara nije preorana

  • 0

U Radanovačkoj šumi, na prostoru zaštićenog dela Subotičko-horgoške peščare počelo je brojanje cvetova šafranike, izuzetno retke biljne vrste koja raste samo na stepsko-šumskom pojasu na krajnjem severu Srbije i samom jugu.

Verovanje starih Srba: Koje drvo ne smete da pipnete, a koje izaziva neplodnost

Ljudski nemar gotovo da je uništio panonski endem prelepih ljubičastih cvetova, ali stručnjake ohrabruje što se, zahvaljujući brizi i stalnom nadzoru, broj jedinki iz godine u godinu povećava.

U šumu su izašli zaposleni u JP "Palić Ludaš", preduzeću koje od 2003. godine sprovodi monitoring ove endemske biljke, kako bi ručno, na čak 12 hektara, prebrojali svaku jedinku šafranike.

U pomoć su im priskočili volonteri Planinarskog kluba "Spartak", Udruženje ljubitelja prirode "Riparia" i predstavnici mađarskog nacionalnog parka "Kiškunšag".

- Prošle godine smo izbrojali oko 83.000 jedinki i nadamo se da će sada taj broj biti bar takav, ili čak veći, jer se pojavila na nekim novim lokalitetima - kaže Marta Dobo, direktorka preduzeća "Palić Ludaš".

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Šafranika je vekovima krasila obod naše zemlje, sve dok 2003. godine Subotička peščara nije preorana.

Ubrzo, u saradnji sa pokrajinskim Zavodom za zaštitu prirode, počinje se sa organizovanim merama zaštite, pre svega, krčenje šume i podrasta, ali i sankcionisanjem ljudskog faktora.

- Ovo je izuzetno retka vrsta biljke, koja voli aluvijalni pesak i tresetnu i humusnu podlogu, ali joj odgovaraju tipični klimatski uslovi i zato se ne pojavljuje u drugim delovima Vojvodine.

- Šafranika je zaštićena zakonom, a do uništavanja ove vrste dolazi najviše usled lošeg gazdovanja staništem, zbog neodržavanja eko-sistema, ali i zbog prirodnih neprijatelja, kao što su divlje svinje. Ljudski faktor je neminovan, mnogi beru prelepe cvetove i odnose ih na pijacu, ali je i to sada kažnjivo - objašnjava Sandra Čokić Reh, rukovodilac Službe za zaštitu.

Brojanje se obavlja pomoću indikatorskog kvadrata, na kome se beleži maksimalan broj cvetova, a trenutno je to 56. Na osnovu njega se zna koliki broj cvetova se može očekivati na ostalim lokalitetima.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA